Objavljujemo referendumska pitanja koja bi mogla srušiti mirovinsku reformu

Josip Mihaljević
18. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Inicijativa 67 je previše danas je na tiskovnoj konferenciji izašla s jasno definirana dva referendumska pitanja. Oba su napisana u obliku zakonskog prijedloga, što znači da će građani svojim glasom na mogućem referendumu izravno usvojiti nove prijedloge.

Doživi mirovinu! I tebe se tiče!
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Predstavnici sindikata su danas održali tiskovnu konferenciju i objavili referendumska pitanja. Oba pitanja su napisana u obliku zakonskog prijedloga, što znači da će, ako referendum bude uspješan, izravno postati dio važećeg Zakona o mirovinskom osiguranju.

Zanimljiv je i sam period u kojem će se prikupljati potpisi – od 27. travnja do 11. svibnja. Ne samo da će tada kampanja za europske izbore biti u punom jeku (čitajte: to je vrijeme obećavanja), nego će se tada održati i praznik rada.

Budući da je mirovinska reforma radnicima zacrtala rad do 67. godine života i doživotnu penalizaciju do 18 posto mirovine ako u nju odu prijevremeno, bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije za nešto više od mjesec dana.

Protiv rada do 67

Tema prvog referendumskog pitanja bit će sporni rad do 67. godine:

“Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina. Drugim riječima, poništit će se planirano podizanje uvjeta za odlazak u mirovinu na 67 godina starosti. Time će se i prijelazno razdoblje za stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65 godina za žene produljiti do 2029. godine”, stoji u pojašnjenju referendumskih pitanja.

Manja penalizacija prijevremeno umirovljenih

Tema drugog referendumskog pitanja je penalizacija prijevremenog umirovljenja. Podsjećamo, kako stvari danas stoje, radnik će biti penaliziran s doživotnom 18 posto manjo mirovinom ako u prijevremenu ode pet godina prije stjecanja uvjeta za starosnu.

“Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, ublažit će trajno umanjenje (tzv. penalizaciju) prijevremenih mirovina. Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, umanjenje će biti samo 0,2 posto. Drugim riječima, najveće umanjenje prijevremene mirovine, u slučaju odlaska u mirovinu pet godina ranije, više neće biti 18 posto nego 12 posto”, stoji u pojašnjenju referendumskih pitanja.

Kako pitanja izgledaju u praksi:

Što ova referendumska inicijativa donosi sadašnjim umirovljenicima?

Jednako kao i mirovinska reforma, koja je velikim dijelom bila usmjerena na buduće umirovljenike, tako ni ovaj referendum neće direktno pomoći sadašnjim umirovljenicima. Oni koji su već u mirovini, otišli su s toliko koliko su otišli i penalizirani su toliko koliko su penalizirani.

Međutim, sama činjenica da su se vrlo nepopularne mjere o radu do 67. godine i o velikoj penalizaciji prijevremenih umirovljenika našle u reformi mirovinskog sustava govori dosta toga. Kao prvo, ako referendum bude uspješan, to će biti poruka svih građana da im se mirovinska reforma ne sviđa. Između ostalog, ona je i u Saboru izglasana s vrlo tankom većinom. Što mislite, bi li mirovinska reforma prošla na referendumu?

S druge strane, sadašnji umirovljenici svojim potpisom mogu poslati snažnu poruku vladajućima da je njima potrebna reforma koja će rješavati njihove probleme.

Što se tiče budućih umirovljenika, pred njima je jednostavan izbor – jesu li za to da rade do 65. ili 67. godine i žele li da im nad glavom visi mogućnost da ostanu bez 18 posto ili 12 posto mirovine u slučaju prijevremenog umirovljenja.

Kako bi lakše pratili priču oko referenduma, preporučamo vam da posjetite službenu stranicu inicijative, kao i Facebook stranicu za lakši pristup vijestima.

Hoćete li dati svoj potpis referendumskoj inicijativi?

Objavljujemo referendumska pitanja koja bi mogla srušiti mirovinsku reformu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap