Plenković: “Ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da je problem cenzusa već riješen”

Josip Mihaljević
11. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Maloprije se održala 197. sjednica Vlade Republike Hrvatske, a na samom početku premijer Andrej Plenković pohvalio se da je pitanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje pred rješavanjem. Naime, održao je sastanak s predsjednicama Sindikata i Matice umirovljenika i čini se da je dogovor blizu.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Na samom početku današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Plenković se pohvalio da je riješio (ili barem krenuo rješavati) jedno važno umirovljeničko

Hrelja: "Svaki tjedan po pet autobusa šaljemo Plenkoviću pod prozor na Markov trg"

pitanje. Riječ je o cenzusu za oslobađanje plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja koji se nije mijenjao 15 godina.

Plenković se danas sastao s predsjednicama Sindikata i Matice umirovljenika te je na sjednici Vlade otkrio kako su postigli načelni dogovor.

“Zajednički smo razmotrili problematiku cenzusa za oslobođenje plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja. Naime, zahvaljujući mirovinskoj reformi mirovine rastu, pa jedan broj naših sugrađana kako im mirovina raste tako idu iznad praga koji je bitan da im zdravstveno dopunsko bude besplatno”, kazao je.

Ovo pitanje će riješiti u dva koraka. Prvi od njih je povećanje praga cenzusa, a drugo je pronalazak jednog trajnog mehanizma koji bi funkcionirao kao usklađivanje. Dakle, cenzus će narasti u startu, te će se još kasnije dodatno usklađivati.

“Tu moramo naći jedno održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni. Zahvaljujem i Matici i Sindikatu na sugestijama. Nadležna ministarstva, mislim tu i na zdravstvo i na financije i na rad će pripremiti prijedlog kako bismo išli s promjenama zakona da adresiraju ovaj problem”, ustvrdio je Plenković.

Podsjetimo, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je već u nekoliko navrata kazao kako je zbog cenzusa spreman pod Plenkovićev prozor dovesti umirovljenike, a premijer ga nije propustio spomenuti i u ovom kontekstu:

“Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da su ovi koji su za razgovor riješili problem. To je poanta ove teme”, kazao je.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap