Hrelja: “Svaki tjedan po pet autobusa šaljemo Plenkoviću pod prozor na Markov trg”

Josip Mihaljević
11. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika trenutno je u akciji prikupljanja potpisa kojima traže veće cenzuse za dopunsko osiguranje. Nakon što je Hreljin zakonski prijedlog u Saboru koji je išao u tom smjeru odbijen, retorika umirovljeničke stranke je sve žešća. Hoće li umirovljenici Plenkoviću pod prozor?

Silvano Hrelja (Snimak zaslona/HRT)

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja i ranije je najavio mogućnost umirovljeničkih prosvjeda na Markovu trgu, no danas je bio puno konkretniji:

“Svaki tjedan po pet autobusa umirovljenika poslat ćemo Plenkoviću pod prozor na Markov trg. To neće biti neki ljudi, nego umirovljenici koji su, primivši božićnicu ili neku sličnu naknadu, prešli cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje”, kazao je Hrelja.

Hrelja je to poručio s Izvještajne skupštine koprivničko-križevačke županijske organizacije HSU-a, piše N1.

Ako Vlada ne poveća cenzus, kreću umirovljenički prosvjedi?

HSU će prosvjede organizirati ako Vlada ne podigne cenzus za besplatno dopunsko osiguranje, a vrlo je izgledno da vladajući ne planiraju to napraviti. Cenzus se nije mijenjao 15 godina, a u posljednje vrijeme je odbijen HSU-ov zakonski prijedlog povećanja cenzusa, dok su s druge strane pregovori između Sindikata umirovljenika i Ministarstva rada naišli na probleme.

Nakon što im je odbijen prijedlog zakona, HSU je prošloga mjeseca krenuo u akciju prikupljanja potpisa obespravljenih umirovljenika koji traže da se cenzus poveća. Potpise prikupljaju do nedjelje i uvjereni su da će skupiti više od 40 tisuća potpisa.

Trenutačni cenzusi su 1.516 kuna za člana obitelji, odnosno 1.939 kuna za samca, a Hrelja traži da se povećaju na 1.830 kuna za člana obitelji, odnosno 2.340 kuna za samca.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap