Plenković obećao povećanje minimalne plaće, ali što s umirovljenicima?

Jasmina Grgurić
3. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Odluka o povećanju minimalne plaće bit će donesena najkasnije u studenom, obećao je premijer Andrej Plenković. Predsjednik Vlade obećao je jučer nastavak politike rasterećenja građana i poduzetnika, ali umirovljenike još uvijek ne spominje, iako je i njima pred izbore obećao svašta.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Porezne reforme koje bi trebale rasteretiti građane i poduzetnike bit će uvedene od 1. siječnja, do kada bi, najkasnije u studenome, Vlada trebala donijeti i odluku o povećanju minimalne plaće. Premijer Andrej Plenković rekao je jučer da je njihova ambicija tijekom naredne četiri godine mandata minimalac podići za tisuću kuna, sa 3.250 na 4.250 kuna.

Predsjednik Vlade istaknuo je i da je Hrvatska u jeku krize izazvane pandemijom uspjela osigurati financiranje svih potreba, među kojima i isplatu mirovina. Međutim, obećanja koja je dao umirovljenicima zasad još uvijek ne spominje.

HDZ program
HDZ-ov program: "Povećat ćemo mirovine za najmanje 10 posto"

Podsjetimo, među njima je povećanje svih mirovina za najmanje 10 posto, ali i pravedniji izračun obiteljske mirovine kako bi stariji samci nakon smrti supružnika ipak imali nešto više sredstava od sadašnjih oko 2.000 kuna primanja u prosjeku.

Osim toga, HDZ je obećao i gradnju novih smještajnih kapaciteta u domovima za starije, no isto su obećali i prije četiri godine pa se pomaci na tom polju nisu dogodili, kao što su i mirovine, izuzev onih najnižih, rasle samo kroz redovno usklađivanje, ali ne i zasebnu odluku Vlade o pet posto rasta.

Socijalna naknada trebala bi rasti sa 800 na 1.500 kuna pa bi u tom smislu valjalo očekivati i rast nacionalne naknade za starije osobe, ovisno o cenzusu, a koje nisu ostvarile pravo na mirovinu. No, za sada, konkretnih obećanja i rokova i dalje – nema.

Plenković obećao povećanje minimalne plaće, ali što s umirovljenicima?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap