Plenković: Rasle su mirovine, minimalna plaća, prosječna plaća – bolji smo nego 2016.

Josip Mihaljević
3. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković gostovao je u radijskoj emisiji HRT-a ‘A sada Vlada’. Objašnjavao je zašto misli da je Hrvatska bolja nego 2016. godine, a jedan od uspjeha koje je nabrojao je rast mirovina.

plenković

Foto: Andrej Plenković | Facebook screenshot

Andrej Plenković gostovao je u posljednjoj jesensko-zimskoj shemi HRT-ove emisije ‘A sada Vlada’, gdje je u pola sata govorio o tomu zašto je njegova Vlada bila uspješna. To je ujedno i zadnja emisija u mandatu ove Vlade.

“Rekao bih da smo u ovom prvom poluvremenu našeg angažmana, 2016. godine kada smo pobijedili na izborima obećali hrvatskim građanima i javnosti četiri temeljne točke. Političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast i društvenu solidarnost. Sva ta četiri elementa mi smo radili kontinuirano. Danas je Hrvatska sigurno bolja zemlja nego što je bila prije 2016. godine”, kazao je Plenković.

Zatim je to dočarao kroz brojke:

“Rasle su plaće, koje su danas veće u prosjeku za 1.150 kuna. Rasla je minimalna plaća za 754 kune. To nijedna Vlada dosad nije imala. Rasle su mirovine u Hrvatskoj, imali smo zdravi gospodarski rast, imali smo proračunski višak tri godine, smanjili smo javni dug”, objasnio je Plenković.

Plenković je rekao kako su potaknuli reforme u svim mogućim sektorima, a zadovoljan je i s velikom sumom novca koja bi u narednim godinama trebala iz EU doći u Hrvatsku:

“Hrvatskom narodu omogućili smo u sljedećih sedam godina sigurnosnu mrežu, 10 milijardi eura iz fonda za gospodarski oporavak. I još 11 i pol-12 milijardi eura koje će doći iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna”, kazao je Plenković.

“Nismo stigli obaviti sve”

plenki
Plenković govorio o "daljnjem rastu mirovina i borbi protiv siromaštva"

Plenković je kazao kako nisu stigli obaviti sve što su htjeli, a kazao je da je bilo i pogrešaka:

“Radili smo neumorno, radili smo svaki dan, borili smo se za interese hrvatskog naroda sa svim svojim znanjem, srcem i vremenom kojeg smo posvetili. Je li nešto moglo biti bolje? Ja vjerujem da je, ali upravo stoga što se sada nalazimo u izazovnim vremenima želimo poslati poruku da je ključno obnoviti povjerenje na demokratskim izborima, a nakon toga smo spremni i dalje raditi za Hrvatsku”, kazao je premijer.

Zatim je rekao kako hrvatski građani ne smiju zaboraviti da nikada niti jedna vlada nije ovako stala iza hrvatskog radnika, poslodavaca i privatnog sektora. Kazao je da su za mjere za očuvanje plaća izdvojili 6 milijardi eura da ljudi ne budu nezaposleni, a natuknuo je i da se gospodarstvo oporavlja:

“Ministar Aladrović mi kaže kako imamo više od 11.000 novo osiguranika, zaposlenika, od početka svibnja do danas”, rekao je premijer.

Premijeru najugroženiji nisu – umirovljenici

plenki
Je li Plenković doista rekao "plaća i mirovina ima za ožujak, za travanj ćemo još vidjeti"?

Govoreći o mjerama pomoći za najugroženije, Andrej Plenković kazao je kako će Vlada pronaći sredstva da se mjere nastave.

Međutim, najugroženiji su po njemu grane prometa, turizma, ugostiteljstva, zabavno-kulturni događaji, koje je nazvao objektivno najugroženijima.

“Njima će država biti na raspolaganju. Odabrali smo život naših građana, dali smo, a nismo uzeli”, rekao je predsjednik Vlade.

Komentirao je i najnovija uhićenja visokopozicioniranih članova HDZ-a:

“Svako ponašanje koje ima aluzije, a kamoli koje ima konkretne vidljive dokazane radnje koje upućuju na nekakva djela koruptivnog karaktera bit će sankcionirani od pravosudnih tijela, tu mislim na DORH, policiju, i svatko ako se dokaže krivnja mora odgovarati. Mi smo donijeli političku odluku razrješenjem i to isti dan kad smo vidjeli o čemu se radi”, kazao je Plenković.