Pjevač Dino Jelusić postao umirovljenik na jedan dan: Dobio opremu za starački dom u kojoj su bile i pelene

Ana Kanazir
7. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

U emisiji ‘Knjazalište’ voditelja Roberta Knjaza gostovao je mladi pjevač Dino Jelusić koji je na jedan dan postao umirovljenik u Domu za starije osobe Sveta Ana. Tamo se družio s drugim umirovljenicima, a na početku je odmah dobio ‘osnovnu opremu za starački dom’: pelene, pidžamu, ogrtač, naočale, papuče i dobio je sijedu kosu. Iako je bio skeptičan prema starijima, na kraju je od njih dobio mnogo životnih mudrosti, a svi su mogli vidjeti kako izgleda jedan dan u domu za starije.

Dino jelusić s umirovljenicima u Domu za starije Sveta Ana

Dino jelusić u Domu za starije | Foto: Screenshot Youtube

Domovi za starije imaju razne aktivnosti i događanja, a upravo to je i prikazano u emisiji ‘Knjazalište’ Roberta Knjaza s gostom Dinom Jelusićem. Stariji su podijelili niz savjeta i srušili neke stereotipe, a svi su se dobro zabavali.

Umirovljenica Marija na ulici
Umirovljenica Marija (85): 'Odlučila sam se na odlazak u dom za starije pa mi prilagodba nije bila teška'

‘Bojao sam se starih ljudi’

Knjazalište je nova emisija HRT-a u kojoj poznate osobe  jedan dan vode nešto drugačiji život. Točnije, one na jedan postaju osobe sa svakodnevnim zanimanjima. Tako je mladi pjevač Dino Jelusić postao korisnik Doma za starije Sveta Ana u Zagrebu.

Odmah na početku je otkrio što točno misli o starim ljudima.

– Ima super starih ljudi, a ima i malo manje super starih ljudi. Sjećam se iz srednjoškolskih dana situacija u tramvaju – uđu, tjeraju, neki te i lupe štapom. Nisam nikada sjedio u tramvaju jer sam se bojao starih ljudi, ali došao sam ovdje pobijediti strah, rekao je Dino.

Ipak kod dolaska u Dom mu je voditelj Knjaz pripremio ‘osnovnu opremu za starački dom’ koja je uključivala pelene, pidžamu, ogrtač, naočale i papuče. Odmah na početku je morao na sebe staviti sve ove stvari pa je u jednom trenu stavio i pelene, aludirajući da je to svim starijim osobama u domu za starije osnovna oprema, što i nije baš točno.

Razmjena iskustava između dvije generacije

Kako bi se u potpunosti uživio u ulogu, Dino je dobio i ‘vozilo’ hodalicu, a kasnije i kolica. Kroz cijelu emisiju se družio s umirovljenicima od kojih se može svašta naučiti. Kako izgleda život u domu za starije nam je u ovom tekstu otkrila umirovljenica Marija, a umirovljenici su u emisiji otkrili dio svojih mudrosti.

– Starost je jako lijepo doba. Konačno si svoj gazda i radiš šta ti paše, rekla je jedna umirovljenica.

Druga umirovljenica je rekla kako starost ne počinje nikad, dok je jedan umirovljenik otkrio kako pubertet počinje s 90 godina i da ga on tek čeka. Uz to, srušeni su i stereotipi o starosti kao što su odlazak na spavanje u 7, skrivanje novca u čarapama i madracu ili pak ona da starije osobe više ne vode ljubav. Bilo je tu i raznih aktivnosti kao što su keramička radionica, ali i fitness i vježbanje, dok je Dino stao za mikrofon i priredio mali koncert u Domu za starije.

Za kraj je Dino imao i poruku za sve:

– Nemojte se bojati starosti jer to je isto jedna era života, a ovi ljudi su dokaz da se može jako lijepo i kvalitetno stariti.

Copy link
Powered by Social Snap