Pitali smo vas radite li u mirovini: ‘Ne, u mirovini treba mirovati, zato se i zove mirovina’

Luka Kalac
21. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Postoje različita mišljenja oko rada na četiri sata dnevno, odnosno o radu na pola radnog vremena za umirovljenice i umirovljenike. Upravo zato smo vas odlučili na našoj Facebook stranici pitati radite li i vi. U komentarima ste iznijeli gotovo 200 mišljenja o radu koji je za one u mirovini sve češći. Izdvojili smo neke od najzanimljivijih i najduhovitijih komentara.

Draguljar treće životne dobi radi u trgovini i popravlja nakit.

Rad u mirovini | Foto: Freepik

Omogućavanjem rada u mirovini došlo je do još jedne podjele društva. Postoje oni koji su s pravom ljuti jer u mirovini ne mogu uživati nakon višedesetljetnog rada. S druge strane stoje vječni optimisti koji smatraju kako je rad u mirovini odlična mjera jer si umirovljenice i umirovljenici mogu dodatno zaraditi.

Umirovljenica na tržnici s kolicima
Potrošačka košarica HSU-a: 'Osim hrane, većina umirovljenika teško da si može nešto drugo priuštiti'

Gotovo osam posto stanovništva su umirovljenici na rubu siromaštva

I dok jedni misle kako je nepošteno da čovjek u trećoj životnoj dobi ne želi raditi, ali je prisiljen zbog bezizlazne financijske situacije, drugi misle kao je to izvrsna prilika za dodatnom zaradom. Isto tako, treba imati na umu da ne služi isto zdravlje umirovljenika koji je većinu radnog staža proveo u uredu i onog, primjerice na gradilištu, pa neki i zbog toga neće htjeti raditi u mirovini.

Treba dodati činjenicu prema kojoj oko 306.000 umirovljenika preživljava s iznosom minimalne mirovine, odnosno s manje od 300 eura mjesečno, što ih gura na granicu siromaštva pa su neki od njih i prisiljeni raditi. Inače, potrošačka košarica za dvoje umirovljenika iznosi 799 eura, i to u slučaju da umirovljeni bračni par ima stan u vlasništvu od 60 kvadrata sa svim tehničkim uređajima, stariji automobil srednje niže kategorije, cipele i odjeću te da ne uzimaju receptne lijekove. O tome više možete pročitati ovdje. Riječ je o nešto manje od osam posto sveukupnog hrvatskog stanovništva, ako se uzme u obzir to da je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine u Republici Hrvatskoj živjelo 3.871.833 ljudi.

Trenutno radi oko 27.000 umirovljenica i umirovljenika

Kako bi dodatno zaradili, oko 27.000 umirovljenika trenutno radi na pola radnog vremena. Naravno, ta brojka umirovljenika koji su zaposleni na pola radnog vremena varira, pogotovo kada je gotova turistička sezona. Trgovina okuplja najveći broj zaposlenih umirovljenika, a uz rad na blagajni puno ih je i u građevini te prerađivačkoj industriji. Ipak, mnogo je i znanstvenika, ali i direktora i čelnika.

Bez rada na pola radnog vremena u mirovini, i umirovljenica Ankica ne bi imala dovoljno ni za preživljavanje od isplate mirovine do one iduće. Više o tome možete doznati ovdje. Tim smo vas povodom na Facebook stranici našeg portala mirovina.hr pitali: ‘Radite li u mirovini na pola radnog vremena?’, a ovo su neki od vaših odgovora.

Vojnik Ilustracija | Pexels
Umirovljeni branitelj s 550 eura mirovine: 'Radim kao zaštitar da bismo mogli preživjeti'

Rad oko kuće

A da nije rad samo onaj na radnom mjestu, dokazuju i sljedeći komentari. ‘Ma sretna sam kad još mogu raditi, hranimo pajceke, piliće, kokice, vrtlarimo, sadimo krumpir, kukuruz i sve po malo. Hvala Bogu dok možemo, a i to nas veseli. Često idemo s agencijom na izlete, a nedjeljom sveta misa i šetnje po naši bregima’, ‘O da! Što god hoću! I kada hoću! I kada mogu! Imam jutarnje rituale. Gimnastika u krevetu, tuširanje, doručak, kava, jutarnji pozdravi prijateljima, pa onda iznašanje pepela, cijepanje drva, hranjenje mačke, čišćenje dvorišta… Uvijek ima nekog posla…’, samo su neki od komentara ljudi koji uvijek pronađu posla oko svoje kuće

‘Kuham, perem, čistim, peglam, kopam’, ‘Radim na poljoprivredi, ima sve svoje…’, ‘Naravno da radim, samo za to me nitko ne plaća’, ‘Radim na vrtu i dvorištu jer dok platim režije, slabo bi jela. Nažalost, u gradu još teže’, ‘Prirodno je za čovjeka da radi uvijek. U penziji jesam, u mirovanju nisam. Kad čovjek izgubi svoj smisao, kad krade Bogu dane. Kad nije koristan ni sebi – tada i umre. Znam dosta invalida koji su radno organizirali svoj život i stvaraju novu vrijednost’, ‘Aha…perem, kuham, spremam…’, tvrde osobe koji smatraju da previše rada ima i u njihovom domu.

‘Rad daje smisao mom životu’

‘Radim iako mi je mirovina i više nego dostatna za normalan život, ali mislim da tko god je zdrav treba i dalje ostati u svijetu rada. Ionako možete raditi kao umirovljenik samo šest mjeseci, dok ostalih šest odmarate pa prema tome odmora je sasvim dovoljno’, ‘Naravno da radim. Samo sada za neoporeziv novac’, ‘Da… dok mogu’, ‘Osjećam se korisno i ispunjeno’, ‘Da, i super mi je’,’Da moj suprug radi više nego dok je radio!’, ‘Naravno, mirovina mala i nema mirovanja…’, ‘Da, ali samo sezonu’, ‘Radim’, tvrde umirovljenice i umirovljenici koji rade. Iako je većina njih primorana na rad kako bi mogli preživjeti, postoje i oni koje rad ispunjava.

‘Bila sam učiteljica. Nisam htjela ići u mirovinu, ali s 43 godine staža i 65 godina života, morala sam. Osjećala sam se izbačenom, nepoželjnom, a tako sam još puno snage, volje i ideja imala! Prijavila sam se na Zavod za zapošljavanje sa željom da radim uz mirovinu kao pomoćnik u nastavi. Nisu me htjeli primiti jer ‘pitanje je hoću li to izdržati’! Sada s velikim užitkom štiham, kopam, gradim konstrukcije za biljke u novoosnovanom vrtu, vozim tačke pune zemlje, nosim teške kante, prevrćem kompost… I sve izdržavam! Unatoč narušenom zdravlju, rad daje smisao mom životu’, istaknuli su neke od naših čitateljica i čitatelja.

‘Ne radim’

‘Ne…i ne pada mi na pamet… nagradila sam se 32 godine…pokrijem se s mirovinom kako mogu…’, ‘Ne, nemam potrebu’, ‘Ne, i nemam u planu’, ‘Ne radim! U mirovini treba mirovati, zato se i zove mirovina!!’, ‘Da mogu raditi ne bih bila u invalidskoj mirovini. Zdrav čovjek može sve’, ‘Ne pada mi na pamet’, ‘Ne, jer ne mogu. Da mogu, sigurno bih jer od ove mizerije jedva se preživi’, poručili su oni umirovljenici koji sa svojim mirovinama ne trebaju niti žele raditi.

‘Ne, jer zbog zdravlja ne mogu. Da mogu, bila bi volonter u nekom azilu za pse ili bi šetala svog psa’, ‘Ne, niti ću raditi. Mirovina je mala, ali ništa mi ne fali. Treba malo uživati u životu, laganica’, ‘Ne, već fatigam. Jadno’, ‘Sretna što mogu ustati ujutro i hodati, a ne raditi. Taman posla. Pa ne živim u Americi nego u Bogom danoj Hrvatskoj malo i skromno’, zaključili su umirovljenici koji ni pod koju cijenu ne žele natrag u svijet rada, pa taman ni na četiri radna sata dnevno.

Mnogi se protive radu u mirovini

Jasno je da se brojni umirovljenici protive radu u mirovini jer se s pravom pitaju zašto su uopće toliko dugo radili ako krpaju kraj s krajem.

‘Da sam mogla raditi, ne bih išla u penziju’, ‘Radit ćemo do groba’, ‘Ne radim… Naradila sam se, i ovako mi treba pomoć…’, ‘Da čovjek može da je zdravstveno dobro zašto ne ja ne mogu naradila sam se u trgovini, a mirovina mizerija’, ‘Narod zaslužuje da radi u mirovini. Nitko drugi mu nije kriv’, ‘U mirovini mirujem jer sam se dovoljno naradila i na poslu i doma’, ‘Ne i za sad neću ja sam 45 godina radila, sad nek rade koje nisu’, ‘Ili radi ili krepavaj od gladi…’, neki su od zanimljivih komentara ispod naše objave na Facebooku.

‘Naravno, ne bih mogla preživjeti s ovom ‘mirovinom’ s kojom se naš premijer jako hvali!’, ‘Pa ne bih valjda pošao u penziju ako mislim raditi. Još jedna prevara Hrelje i Plenkovića s Pupovcem’, ‘Naravno da radim, s amputiranim potkoljenicama i multi milijunom mogu slobodno kopati kanale’, ‘Ode se u mirovinu jer se razboliš pa ne možeš više, ili si se naradio i onda da bi mogao, ne živjeti, nego preživjeti, opet radiš?’, ‘Što sam radila, radila sam. Sad sam u mirovini i uživam. Uvijek sam mislila da kad dođe starost da me ne pita gdje mi je bila mladost. To me naučila moja pokojna mama, hvala joj’, Nažalost, umjesto da putuju ili se bave nekim svojim hobijem moraju raditi da bi preživjeli’, komentari su osoba treće životne dobi koji ne podržavaju rad na pola radnog vremena za umirovljenike.

‘Sramota…nakon 40 godina rintanja čovjek se ne može prehraniti’

‘S 40 godina sam se naradila. Sad radim kad me volja. Nek radi tko mora’, ‘Molim? Pa jedva sam je dočekala dodijalo od 79. godine’, ‘Neka radi tko hoće, ja neću’, ‘Jadni li smo, moramo radit i kad odemo u mirovinu. Ja planiram krajem ove godine, ako Bog da, ali čisto me strah…’, ‘Da sam češao j**a dok sam radio 40 godina, možda bi i ja radio kao i većina što sada rade dok su u mirovini… sigurno nisu bravari, monteri građevinski fizički radnici, koji su izraubani do kraja’, napisali su neke od naših čitateljica i čitatelja.

‘Ne, ne moram jer uživam u penziji koja iznosi toliko mizerno da me je sram i reći’, ‘Da sam bila za raditi ne bih otišla u mirovinu, tko se nije naradio na radnom mjestu može raditi u mirovini’, ‘Zašto bi umirovljenici radili što nije bilo dosta, neka rade malo političari koji su umirovljenici’, ‘Radim! Nažalost velika većina koja radi je kažnjena. Ostaju bez besplatnog dopunskog,gube pravo na besplatni prijevoz,i tek od 10 mjeseci prošle godine su imali pravo na energetski dodatak, bez obzira sto im ukupna primanja nisu prelazila cenzus. Kažnjena sam jer i nakon 33 godine staža opet moram iz dohotka plaćati 16 posto zdravstveno i 20 posto mirovinsko, a od plaćanja mirovinskog neću imati baš nikakve koristi. Dobro nas Vlada opet pljačka. Napominjem da nigdje u EU niti Americi umirovljenici ne plaćaju ni zdravstveno,niti mirovinsko, plaćaju 8 posto poreza ako im ukupna primanja prelaze cenzus i to samo na ostvarenu dobit’, istaknuli ste u komentarima na Facebooku.

‘Sramota! Umjesto da se svi penzići zajedno okupe i zbrišu ove guzonje’, ‘To je sramota pitati…nakon 35-40 godina rintanja da čovjek ne može se prehraniti, a kamoli nešto priuštiti ili putovati’, ‘Ali se mi radnici nismo naradili, a najmanje dobili. Sramota države’, neki su od komentari koji su se nastavili nizati u tom tonu.

Tri starije prijateljice u šetnji prirodom
Pitali smo vas što biste željeli učiniti prije smrti: 'Želim biti premijer Republike Hrvatske'

‘Da mogu raditi, ne bih bio u invalidskoj mirovini’

‘Radim jer ne bih preživjela’, ‘Gladujem’, ‘Više od pola umirovljenika su u banani. Svi traže bolje plaće, a zašto smo mi radili? Da se jedva preživljava. Ima li itko da pokrene da mirovine donekle budu da se može da mrvicu bolje živjeti’, ‘Cijelo ljeto. I ne samo radim, već svoj stan rentam da bih preživjela, a 40 godina sam odradila’, ‘Da mogu raditi, ne bih bio u invalidskoj mirovini, ponižen s nepriznatim radnim stažom jer ne mogu preskočiti korumpirane doktore da ostvarim svoja prava, zato živim u bijedi’, komentari su nad kojima se treba zapitati koja je svrha dugogodišnjeg rada, ako je rezultat sramotna mirovina.

‘Dok me zdravlje služi, obavezno. Ne znam kako bi inače preživjeli s mirovinom iz noćne more koju nam ova mafijaška država isplaćuje’, ‘Normalno da radim jer nema mladih da rade, a i trebam se liječiti’, ‘Moram raditi jer od mirovine od 303 eura ne mogu živjeti, a zato što radim uz mirovinu ne dobivam ni onu milost od države. Jedan umirovljenik, na moje pitanje zašto je tako, napisao mi je da me to j…..,zašto radim….’, ‘Bolesna! Došlo na naplatu!’, stoji ispod fotografije objavljene na Facebook stranici našeg portala.

I za kraj smo ostavili pomalo humoristične komentare. ‘Lud jesam, ali toliko ne’, ‘Pomalo’, ‘Nisam poludio’, ‘Svašta! Evo gledam u nebo čekam, rekao Plenki da nam je dobro i ja mu vjerujem, čekam. Možda i dođe to dobro’, komentari su umirovljenica i umirovljenika koji su očito izvukli najpozitivnije iz te situacije.

Copy link
Powered by Social Snap