Pitali smo vas što biste željeli učiniti prije smrti: ‘Želim biti premijer Republike Hrvatske’

Luka Kalac
19. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Na našoj Facebook stranici pitali smo vas što biste željeli učiniti prije smrti. U komentarima ste napisali više stotina želja, a izdvojili smo neke od najdirljivijih, najzanimljivijih pa i najduhovitijih. Da, bilo je i takvih. I dok bi jedni u svojim posljednjim trenucima života željeli još pokoji trenutak s najmilijima, bolje zdravlje, manje boli, drugi bi mijenjali Vladu i uklonili HDZ. S druge strane, postoje i oni koji priželjkuju put oko svijeta, oprost drugih i za kraj, oni najpozitivniji ostavili su malo humora za kraj.

Tri starije prijateljice u šetnji prirodom

Mentalno zdravlje | Foto: Pixabay

Svaka osoba ima barem jednu želju koju planira ostvariti za svog života. Koliko god njihova realizacija nije komplicirana, teška, skupa ili gotovo neizvediva, nekako ih držimo po strani, a da pritom ni sami ne znamo zašto to činimo. U dočekivanju boljih dana kada sami sebi govorimo da ćemo ih ostvariti, životne okolnosti nekada nam prepriječe put. Upravo nas je zato i zanimalo koje su vaše neostvarene želje prije smrti. Pitali smo vas imate li neku želju koju želite ostvariti za života, a odgovori su bili raznovrsni, poneki i doista neočekivani.

Neke želje su toliko jednostavne i zapravo velebne, ali njihovu veličinu ne shvaćamo jer svakodnevicu ponekad uzimamo zdravo za gotovo. Zdravlje, smijeh, okruženost ljudima koje volimo, krov nad glavom, hranu za taj dan i slično. Upravo su nas odgovori čitatelja poput: ‘Ne želim ništa’ i ‘Više se smijati’ podsjetili na ljepotu života i jednostavne stvari koje nas istinski usrećuju. Ne željeti ništa vjerojatno je najljepša želja koja postoji jer je ova osoba svjesna kako ima sve što joj je potrebno u životu, neovisno je li riječ o nematerijalnim ili materijalnim bogatstvima. Isto tako, važnost i moć smijeha često zaboravljamo, a upravo zahvaljujući njemu doživljavamo dobre dane još ljepšima i boljima.

Zdravlje kao najveće bogatstvo

‘Živjeti’ i ‘Biti zdrava, da mogu prošetat do trga na kavicu s prijateljicama i ne ovisiti fizički ni o kome’, komentari su koji su se nastavili nizati u tom tonu. Naravno, brojne su osobe koje su nam komentirale kako žele živjeti i biti zdravi. Zdravlje je doista bogatstvo koje ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo. Prvenstveno jer se život može okrenuti u sekundi i zdravlje može biti uvelike narušeno.

‘Želim da se ne patim’, ‘Da se nađe lijek za vitiligo…’, ‘Želim hodati bez hodalice’, ‘Implatante zubi’, ‘Da me ne boli…a smrt je ionako prirodna stvar’, neki su od komentara osoba koje vode bitke protiv teških zdravstvenih stanja i bolesti. Jedan od najdirljivijih komentara je bio jedne osobe koja je napisala: ‘Još jednom vidjeti more, prije nego umrem od ovog mog prokletog karcinoma, a kad dođe kraj da to bude u snu, da se ne patim dugo’. Dokaz je to da mnogi od nas svoje zdravlje uzimaju zdravo za gotovo i da nisu zahvalni na njemu na što je podsjetio komentar koji glasi: ‘Kao što kaže izreka, zdrav čovjek ima bezbroj želja, a bolestan samo jednu i to je jedina istina’.

Drugi bi u svojim posljednjim trenucima promijenili političku vlast

S druge strane, popriličan broj naših čitateljica i čitatelja je komentiralo da su njihovi problemi politički obojeni. To je glas onih koji su osjetljivi na nepravdu pred kojom društvo zatvara oči. Jedna naša čitateljica poručila je kako želi da joj se isplati penalizacijom, ukradena mirovina. Društvena nejednakost pogađa mnoge i teško im pada pa je komentar ‘Pravednu Hrvatsku u kojoj će građani dostojanstveno živjeti’ ukazao i na tu problematiku.

‘Nestanak osuđene kriminalne organizacije zvane HDZ’, ‘Imati za normalan život i dobivati mirovinu koju sam zaslužila svojim dugogodišnjim radom’, ‘Pravdu’, ‘Dostojanstven život’, ‘Želim vidjeti pravednu Hrvatsku u kojoj će moja djeca i sva ostala djeca i građani živjeti dostojanstvenim životom, jer ovo danas to nije’, ‘Da HDZ i HDZ-ovci prestanu postojati i da Hrvatska postane uljuđena pravna država’, ‘Da prije mene umre HDZ’, ‘Vidjeti Plenkija u zatvoru’, ‘Otići gdje nema mutavaca. Puna ih Hrvatska’, samo su neki od komentara čitateljica i čitatelja. I dok jedni vide problme u političarima, jedan čitatelj je poručio kako prije smrti želi ‘biti premijer RH’.

Put oko svijeta kao posljednja želja

Unatoč tome što je kod kuće najljepše jer, između ostalog, živimo u prekrasnoj zemlji, pojedine čitateljice i čitatelji žele otputovati izvan nje i vidjeti svijet. ‘Otići na Plitvice…’, ‘Putovati svijetom’,’Vidjeti Pariz’, ‘Da odem u Petru (Jordan)’, ‘Biti zdrava i posjetiti Šri Lanku’, ‘Obići sve hrvatske otočiće’, ‘Otići u Opatiju’, ‘Vidjeti Grand Canyon, Kineski zid, biti na Karibima, ići na Borneo biti s orangutanima, otići na Island doživjeti erupciju vulkana, roniti u lagunama koraljnih grebena i još puno toga’ i ‘Da odem u ovom životu u Vatikan’, komentirali su ljubitelji putovanja i avantura.

Obitelj na okupu i vlastiti mir mnogima su gotovo nedostižni, što se može iščitati iz komentara. ‘Želim živjeti u miru’, ‘Vidjeti da su moja djeca sretna’, ‘Da ljude i svijet koje ostavljam žive u miru…’, ‘Živjeti život ispunjen radošću i srećom’, ‘Da vidim svoga sina’, ‘Da dočekam unuke’, ‘Okupiti svu djecu i njihove obitelji za stolom, a da nije povod vjenčanje il karmine’, ‘Zdravlje, umno i fizičko, da nisam ovisna o tuđoj pomoći’,’Ne zaboravljati i uvijek znati o čemu i što govorim’ i ‘Da imam dobrog muža kojeg nisam imala, da osjetim ljubav, a ne vrijeđanje i da me grli ljubi i poštuje’.

Jednostavne stvari brojnima bi donijele unutarnji mir i osjećaj ispunjenosti, što dokazuju komentari poput ‘Imati još jednog psa’, ‘Navršiti 82 godine’ i ‘Osigurati/otplatiti svoju grobnicu’.

Važnost vjere u životu čovjeka

Popriličan broj čitatelja osvrnuo se na posljednji trenutak koji žele provesti s naglaskom na vjeru, Boga i oprost. ‘Nitko ne zna kad će to biti, a bolje i tako. Zato na to pitanje se ne može dati odgovor. Dok smo živi svi nešto želimo, a hoćemo li to doživjeti ne znamo. ‘Čovjek snuje, Bog određuje’, ‘Smrt i život su nerazdvojiv dio iste ljubavi u svima nama’, riječi su čitatelja koji žive po kršćanskim načelima.

‘Otplatiti kredit, biti zdrava, a raditi moramo dok smo živi. Ora et labora – Sv. Benedikt’, ‘Svakome oprostiti’, ‘Postati čovjek (na sliku Stvoritelja našega Boga Vječnoga, Cara nebeskog, milostivoga, dobrostivog, Boga Abrahama, Isaka, Jakova, amen)’, ‘Želim primiti sve sakramente kako dolikuje kršćanima, svjesno se oprostiti od svojih milih i mirno poći u novi život, jer smrt nije smrt nego novi, drugačiji život, no sve neka bude kako je volja moga Stvoritelja’ i ‘Želim obred Sv ispovijedi pričesti bolesničko pomazanje. Oprostiti svima i tražiti oprost ako sam nekoga uvrijedila’, ističu važnost vjere u životu čovjeka.

Smijeh za kraj

Ni humora nije nedostajalo u komentarima, a neki od njih poprilično su duhoviti. Naši čitatelji prije smrti žele: ‘Zapalit jednu’, ‘Burek’, ‘Ne smijem reći’, ‘Euro Jackpot’, ‘Živjeti i nadživjeti Manoliće’ i ‘Više uzeti iz penzije nego što sam uplatio u nju…’. U prvoj i drugoj životnoj dobi mnogi nisu ostvarili svoje želje jer su čekali bolje dane. Danas te osobe žele: ‘Naučit svirati saksofon…’, ‘Da Hajduk bar pet puta bude prvak’ i ‘Motor…Honda, a može i Yamaha’.

‘Želim opet biti zaljubljena’, komentar je jedne čitateljice koja ponovno želi iskusiti ljubav. S druge strane, jedna čitateljica priželjkuje nešto što se može doživjeti na drugoj strani svijeta, na primjer u dalekoj Australiji. ‘Želim si Božić i Novu Godinu dočekati na plaži….onako u badiću i crvenoj božićnoj kapici… Dakle, negdje daleko gdje je tada ljeto… To mi baš velika želja… Nekome vjerojatno glupa, ali ja si to želim doživjeti’, napisala je.

Na kraju dana, svi imamo svoje želje i koliko god se one činile nekome drugome nebitne, bezazlene ili sulude. Ako ste jedna od osoba koja smatra da je potreban velik novac za ostvarivanje navedenih želja, možete primijetiti kako je većina toga zapravo besplatna, poput zdravlja, ljubavi, mira, obitelji na okupu i vjere.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap