Umirovljenica Ankica: ‘Mirovina mi je 420 eura, a plaća 377 eura. Priuštim si jedva gaće i čarape’

Jasmina Grgurić Zanze
15. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Zagrepčanka Ankica Birtić jedna je od oko 27.000 umirovljenika koji radom na četiri sata dodatno zarade uz mirovinu. Radni vijek provela je u Hrvatskoj lutriji, no s mirovinom od 420 eura ne može normalno živjeti, tim više jer stanuje s majkom koja također ima malu mirovinu. Radi u udruzi CeDePe za osobe s cerebralnom i dječjom paralizom kao osobni asistent osobama u kolicima. No, kako će plaćati režije i svaki dan jesti kada više neće moći raditi, pita se Ankica.

Rad starijih osoba | Pexels

Ilustracija | Pexels

Više je od 27.000 umirovljenika koji rade do polovine radnog vremena kako bi dodatno zaradili, o čemu više možete pročitati ovdje. Jedna od njih je i Zagrepčanka Ankica Birtić.

– Nakon 36 godina staža provedenog u Hrvatskoj lutriji, krajem kolovoza 2018. godine otišla sam u mirovinu s rješenjem od 2.470 kuna. Tada je naš zakonodavac slavodobitno objavio da umirovljenici mogu raditi pola radnog vremena, četiri sata dnevno, pa sam već od 1. siječnja 2019. počela raditi u udruzi CeDePe za osobe s cerebralnom i dječjom paralizom kao osobni asistent osobama u kolicima, ispričala je gospođa Birtić.

Mirovina joj je smanjena za 10,5 posto

Nakon svih usklađivanja od 2018. naovamo, mirovina joj sada iznosi 420 eura, a u CeDePe-u prima plaću od 377 eura za pola radnog vremena. To je taman da, kaže, jako pažljivo plaćate režije i imate što za jesti. Morate skoro biti mađioničar, dodala je umirovljenica Ankica za n1info.hr.

U mirovinu je otišla dvije godine prije uvjeta za onu starosnu. Prijevremena mirovina iznosila joj je svega 36 posto plaće koju je imala, ističe, a penalizacija joj je donijela 10,5 posto manju mirovinu. Radni vijek odradila je u poslovnici Hrvatske lutrije, gdje je često trpjela mobing te preživjela nekoliko oružanih pljački. Odlaskom u mirovinu željela se baviti humanitarnim radom, ali nije ispalo baš onako kako je zamišljala.

– Htjela sam to raditi jer imam želje, volje i vremena, a na kraju je ispalo da radim to za novac. Zadovoljna sam jer još sam zdrava, pokretna i mogu raditi. Ali, koliko ću još moći? Možda još nekoliko godina. I što onda? Starački dom ne mogu si platiti, zdvojno govori za n1info.hr.

Živi s majkom i prisiljena je raditi za režije i hranu

Tragičnim smatra što većina umirovljenika koji rade i prijavljeni su na četiri sata dnevno, nisu dobivali Vladine dodatke na mirovinu, sve donedavno. Međutim, većina ih je ostala bez dodatka jer su im mirovina i plaća zajedno prelazile cenzus, o čemu smo pisali ovdje.

novac
Stiže dodatak: Čak 80 posto umirovljenika koji rade neće dobiti ni eura

– Oni samo zbroje naša primanja, ne računaju da smo i dalje umirovljenici. Ja sam sa svojom mirovinom ispod svih cenzusa i ne bih, recimo, trebala plaćati ni zdravstvenu participaciju. Međutim, kad se zbroje moja primanja, onda sam iznad cenzusa. Dodatno radim da bih mogla preživjeti, a zapravo sam još i kažnjena. Kad se zbroje moja mirovina i plaća, još uvijek sam na granici siromaštva, razočarano će gospođa Ankica.

Kaže kako samo s mirovinom od 420 eura ne bi mogla normalno plaćati režije i jesti svaki dan. Živi s majkom čija mirovina također ne doseže 400 eura, a kojoj su stalno potrebni razni lijekovi.

– Evo, već pet godina sam u mirovini i sve što si kupim svake godine su nekoliko gaća i čarapa. Ja si više ne mogu priuštiti torbicu ili kaput. O novom hladnjaku ili mobitelu da i ne govorim. Nema šanse, ističe za n1info.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap