Piletić izrecitirao bećarac pa izrekao neistinu o omjeru radnika i umirovljenika

Josip Mihaljević
13. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

HDZ je u subotu u ‘Lisinskom’ održao 19. Opći sabor stranke, a u programu koji je trajao dulje od osam sati redali su se razni političari i držali govore. Među njima bio je i novi ministar rada Marin Piletić koji je sve okupljene pozdravio s bećarcem, a zatim je krenuo pričati o mirovinama.

piletic

Foto: Ministar rada Marin Piletić | Youtube screenshot

“Mi koji dolazimo iz Slavonije, zajedničko nam je da volimo bećarac, pa evo onda na samom početku jednoga. Mene moji naučili preci, kad dolaziš – hvaljen Isus reci”, kazao je ministar rada Marin Piletić okupljenima na 19. Općem saboru Hrvatske demokratske zajednice u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu. Inače, dugo u Vladi nismo imali ministra koji je pozdravljao s ‘hvaljen Isus’, a taj se našao na meti USKOK-a.

U programu dugom preko osam sati, redali su se razni političari, a HDZ je na tom događaju izabrao 10 članova Predsjedništva, 40 članova Nacionalnog odbora HDZ-a čime dovršavaju proces unutarstranačkih izbora.

Podsjetio na “zaista velika postignuća u mandatu ove Vlade”

Više ministara je održalo kratke govore, a mi ćemo se fokusirati na Piletićev, budući da je okupljenima govorio o mirovinama i mirovinskom sustavu.

Što stoji iza sve povoljnijeg odnosa radnika i umirovljenika u Hrvatskoj?

“Dužnost mi je za ovom govornicom podsjetiti na zaista velika postignuća u mandatu ove Vlade, ali i na ono što planiramo činiti do kraja istoga. Dopustite na samom početku i nekoliko brojki.

U mandatu ove Vlade prosječna plaća porasla je za 32 posto. Minimalna plaća dosegla je 500 eura. Prema službenim podacima HZMO-a zadnjim danom svibnja u Hrvatskoj ima više od 1,62 milijuna osiguranika što je zapravo rekord otkako ove statistike imamo. Kada tomu dodamo i konstantan pad broja nezaposlenih, danas ih imamo 105 tisuća u registru, možemo bez dvojbe istaknuti da je ova Vlada znala prepoznati i reagirati ne samo kako bi sačuvala radna mjesta, nego i potaknula rast i razvoj gospodarstva”, krenuo je recitirati Piletić.

Rekordan broj radnika i umirovljenika? Možda 1980., nikako danas

Navedeni podaci, kaže ministar, imaju i pozitivan utjecaj na mirovinski sustav i to u smislu omjera radnika i umirovljenika.

mladi stariji omjer
Hrvatska ima grozan omjer radnika i umirovljenika. Evo situacije u ostatku EU

“Navedeni podaci odražavaju se i na pozitivna kretanja odnosa broja osiguranika i korisnika mirovina koji je u ovom trenutku također rekordan. Na jednog umirovljenika dolazi 1,32 osiguranika. Prije mjesec i pol dana taj omjer bio je nešto manji, 1,2. Ako uzmemo u obzir da je europski prosjek 1,6, onda vidimo da se ovaj uzlazni trend u Hrvatskoj približava upravo Europskom prosjeku”, kazao je Piletić.

Više je stvari netočno u ovoj izjavi, a ponajviše da Hrvatska ima rekordan broj osiguranika i radnika. I dok je rekord o broju osiguranika točan (u povijesti države), Piletić je vjerojatno mislio reći da imamo rekordan broj osiguranika i radnika u ovom mandatu, što je posve nebitan podatak kada pogledamo povijesni kontekst. Hrvatska je prije malo više od četiri desetljeća imala četiri radnika na jednog umirovljenika. Mirovine su tada bile osjetno bolje. Današnji omjer, s kojim se ministar hvali, treći je najgori u Europskoj uniji. Manje radnika na jednog umirovljenika imaju još Francuska i Rumunjska.

Drugo, netočno je da je omjer iznosio 1,2:1 prije mjesec i pol dana. Iznosio je 1,28:1 što znači da se jedva pomakao. S druge strane, Hrvatska zbog specifičnosti gospodarstva tijekom ljeta (zbog sezone) bilježi najbolji omjer radnika i umirovljenika, ali do kraja godine on ima tendenciju ispuhavanja. Također, taj odnos se donekle popravlja jer nam i u “zatišju” pandemije umirovljenici bilježe visoku stopu smrtnosti, a tržište rada “gladuje” za radnicima.

Evo kako vizualno izgleda podatak o kojem se ministar hvali:

omjer radnika i umirovljenika

Foto: Omjer radnika i umirovljenika u EU

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap