Petrović o poskupljenju struje i plina: “Umirovljenici se neće moći ni grijati, ni hladiti, ni hraniti”

Jasmina Grgurić
12. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Kako će umirovljenici podnijeti poskupljenje struje i plina na proljeće? Ako pitamo predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasnu A. Petrović, odgovor je nikako. Mirovine se, smatra, moraju prestati ovršavati zbog režijskih dugova. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever rješenje vidi u rastu plaća, rastu mirovina, zamrzavanju cijena, smanjenju PDV-a, ali i subvencioniranju računa za najugroženije skupine građana.

Ilustracija: Pixabay

Cijene struje od proljeća bi prema ponudi HEP-a trebale biti više za 58 posto, a opskrbljivači plinom najavljuju da će od 1. travnja podići cijene od 59 do 86 posto. Od Vlade se očekuje da mjerama na vrijeme ublaži val velikog poskupljenja energenata.

 Ukinuti ovrhe na mirovine zbog dugova za režije

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović kaže za RSE kako se očito nakon ovih poskupljenja umirovljenici neće moći ni grijati, ni hladiti, ni hraniti, jer će se ovo poskupljenje preliti i na hranu.

Mirovine će dotad biti povećanje siječanjskim usklađivanjem s isplatom tek u travnju, kako je bilo dosad, no ta “povišica” sasvim sigurno neće pratiti ovolika poskupljenja.

Oko 26 tisuća umirovljenika zbog ovrha će dobiti manje mirovine!

“Ono što se mora ukinuti je da se zbog duga za režije ovršuju mirovine. Jer ako će početi isključivati struju i plin, ili masovno sa mirovina skidati neplaćene račune, doći će i do kompletnog kolapsa s psihološkim stanjem umirovljenika” – kaže Petrović.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da s mjerama ublažavanja posljedica poskupljenja Vlada treba početi što prije. Rješenje s jedne strane vidi u zamrzavanju cijena energenata na određenoj razini, a na drugoj strani da se vidi može li se učiniti nešto na području smanjivanja trošarina, i na kraju smanjivanja PDV-a.

Sever predlaže i subvencioniranje računa za ugrožene

Za najugroženije kategorije, kaže, trebalo bi vidjeti kako se mogu subvencionirati i mjesečni računi.

“Uz sve te mjere, moramo svakako ići i na jedno veće povećanje plaća, što će onda rezultirati i povećanjem mirovina”, kaže Sever za Radio Slobodna Europa.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je da je Vlada spremna na kombinaciju mjera, prije svega na smanjenje PDV-a, ali i “neke druge alate”.

“Kontinuirano analiziramo situaciju, reagirat ćemo na vrijeme i od 1. 4. 2022. učinit ćemo sve da spriječimo rast cijena energenata kakav su doživjele druge zemlje članice EU”, kazao je Ćorić.

 

Petrović o poskupljenju struje i plina: “Umirovljenici se neće moći ni grijati, ni hladiti, ni hraniti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap