Oko 26 tisuća umirovljenika zbog ovrha će dobiti manje mirovine!

Jasmina Grgurić Zanze
19. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestio je umirovljenike da će od danas aktivirati naplatu svih ovrha koje se nisu provodile zbog posebnih mjera Vlade od travnja ove godine. Nakon šestomjesečnog predaha, oko 26.000 građana u jeku gospodarske krize živjet će ponovno s nižim mirovinama.

Foto: Unsplash

Moratorij na ovrhe istekao je danas. Unatoč brojnim apelima za produljenjem mjere obustave prisilne naplate na plaćama i mirovinama u jeku pandemije i gospodarske krize, Vlada se oglušila na zahtjeve predstavnika građana, radnika i umirovljenika. Nakon šest mjeseci predaha, dugovi ponovno stižu na naplatu. Među njima manje mirovine zbog duga ponovno će primati i oko 26.000 ovršenih umirovljenika.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavještava korisnike mirovina kojima provodi ovrhu na mirovinama da će od 19. listopada 2020. aktivirati na naplatu sve ovrhe koje se zbog mjera zastoja nisu ovrhovoditeljima namirivale, počevši od isplate mirovina za travanj do isplate mirovina za rujan 2020.  te na naknadnim doznakama mirovina isplaćivanima do 18. listopada 2020.

Mirovine za listopad bit će ovršene na isplati u studenome.

Istekao moratorij: Nakon pola godine predaha, mirovine opet idu u blokadu

“Za približno 26 tisuća ovrha na mirovinama za listopad koje se isplaćuju u studenome, ponovno će se provesti ovrha po osnovi ostalih tražbina na koje su se za vrijeme trajanja posebnih okolnosti primjenjivale mjere zastoja, a ovrhe po osnovi uzdržavanja na koje nisu bile primijenjene mjere zastoja nastavit će se provoditi” – kazali su danas iz HZMO-a.

Riječ je ukupno o više od 300.000 ovršenih građana, najviše zbog kredita, ali i nemogućnosti podmirenja režijskih troškova. Također, u pripremi je kod javnih bilježnika još gotovo 200.000 novih ovrha koje će na naplatu dolaziti u tri faze; studenom, prosincu i siječnju kako bi se izbjegao “tsunami” novih dužnika.

Oko 26 tisuća umirovljenika zbog ovrha će dobiti manje mirovine!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap