Petrović: Nacionalna mirovina potrebna je kao barijera protiv siromaštva starijih

Jasmina Grgurić Zanze
11. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Radna skupina za utvrđivanje kriterija za obu­hvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine ovih će dana početi s radom, a svog predstavnika u njoj ima i Sindikat umirovljenika Hrvatske. Godinama se SUH zalagao za uvođenje ovakve vrste pomoći starijima od 65 godina koji nemaju minimalnih 15 godina radnog staža. Isplata prve nacionalne mirovine bit će 2021. godine. Međutim, ostaje otvoreno pitanje hoće li je dobivati svi, ili samo oni koji ne premašuju imovinski i dohodovni cenzus. A njega tek treba odrediti…

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska se, uz Špa­njolsku, nalazi na vrhu ljestvice kada je o broju starijih od 65 godina, a koji ne primaju mirovinu, riječ. Nepokrivenost prema podacima Eurostata iznosi visokih 36 posto, što znači da ih samo 64 posto prima mirovine. Dakle, oko 299.000 osoba starijih od 65 nema mirovinu. Neki od njih imaju druge prihode, a samo ih oko 10 tisuća ostvaruje socijalnu pomoć. Prema procjenama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, nacionalnom mirovinom obuhvaćeno bi bilo od oko 40 do 85 tisuća osoba za koje bi se novac trebao osigurati u državnom proračunu.

 

Muškarac se drži rukama za glavu
Umirovljenici o nacionalnoj mirovini: "Ispada da smo mi koji smo radili bili budale!"

“Nacionalna mirovina je potrebna kao neizostavna barijera protiv siromaštva starijih osoba, a one su u dobnoj skupini starijoj od 65 godina dospjele do neslavnog petog najgoreg mjesta u Europskoj uniji, kad je riječ o riziku od siromaštva i socijalne isključenosti od čak 32,9 posto, pri čemu žene čak 36 posto. Hrvatska linija siromaštva za 2019. godinu iznosi 2.496,5 kuna za samca, najniža mirovina za 15 godina radnog staža 1.019 kuna, dok je socijalna pomoć samo 920 kuna. Na izgled previše brojeva, ali u njima se krije matematika staračkog siromaš­tva” – kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

Radna skupina će promisliti i hoće li ostati na nazivu ove državne naknade za starije osobe koji asocira na mi­rovinu stečenu radom, ili će joj dati više socijalni karakter nazivom „socijalna mirovina”, jer je riječ, upozoravaju iz SUH-a, o pravu koje je bli­že socijalnom proračunu. Bio bi to i jedan od načina da se zaštiti mirovinski sustav od proširenja prava, ali i da se ne potiče siva ekonomija i praksa neplaćanja mirovinskih doprinosa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap