Petrović i Fortuna pred ministra stavile zahtjeve umirovljenika!

Jasmina Grgurić Zanze
16. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović i Matice umirovljenika, Višnja Fortuna, sastale su se u četvrtak s ministrom rada i mirovinskog sustava, Josipom Aladrovićem u prostorijama nadležnog Ministarstva. Zatražile su podizanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, ukidanje zdravstvenog doprinosa za umirovljenike, ali i još neke mjere koje bi smanjile siromaštvo starijih osoba u Hrvatskoj.

Višnja Fortuna (MUH), ministar Josip Aladrović i Jasna A. Petrović (SUH) Foto: SUH

Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna ministru Josipu Aladroviću kroz  jednosatni razgovor izložile su desetak prioriteta umirovljenika, pri čemu na prvom mjestu povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna. Kako prigodom svakog usklađivanja mirovina nekoliko tisuća umirovljenika izgubi pravo na besplatno dopunsko, zatraženo je da se, nakon 15 godina što cenzus nije mijenjan, on automatski usklađuje prema hrvatskoj granici siromaštva za tekuću godinu. Prema podacima Sindikata umirovljenika Hrvatske, linija siromaštva u 2019. godini za samca iznosi 2.496,5 kuna, što je više čak i od prosječne mirovine.

Predložili reformu obiteljskih mirovina

Umirovljeničke predstavnice ministra su pitale i zbog čega se već deset godina i dalje zadržava preživjela krizna mjera naplate dodatnog zdravstvenog doprinosa za neke kategorije umirovljenika (1 i 3 posto), kad su već davno branitelji oslobođeni tog danka.

Sindikat umirovljenika traži besplatno dopunsko svima s manje od 2.321 kunu!

“Ministar je upozoren i na ozbiljan pad realne vrijednosti mirovina, čiji je udjel u prosječnoj bruto plaći pao na samo 27,7 posto (neto na 36,7 posto), a 98 posto svih umirovljenika prima mirovine niže od prosječne neto plaće. Predloženo je da se što hitnije izvrši korekcija modela usklađivanja na barem 80 posto povoljnijeg indeksa, a ne kao sada samo na 70 posto” – napominju iz SUH-a.

Predloženo je također da se što hitnije pri Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe osnuje i stručna grupa za reformu obiteljskih mirovina, koja bi uzela u obzir iskustva drugih europskih zemalja, ali i prijedlog umirovljeničkih udruga da se zadrži vlastita mirovina i stiče 20 do 50 posto mirovine preminulog partnera.

Umjesto nacionalne mirovine – naknada

Petrović: Nacionalna mirovina potrebna je kao barijera protiv siromaštva starijih

Sindikat umirovljenika i Matica iznijeli su i stav da se promjeni naziv nacionalne mirovine u nacionalnu naknadu za starije osobe te da se jasno kaže kako neće biti isplaćivana iz mirovinskog fonda, te da neće biti vrijednosno blizu najniže mirovine.

Jasna Petrović je uručila Inicijativu SUH-a za hitnu izmjenu zakonskih odredaba o raznim skupinama umirovljenika koji se zaposle ili počnu obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje, kako bi se Zakon o mirovinskom osiguranju prilagodio potrebama radno angažiranim umirovljenicima i tržištu rada, i to bez diskriminacije pojedinih skupina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap