Petrović i Fortuna poručile Hrelji: Napad na naše udruge obračun je sa svim umirovljenicima!

Jasmina Grgurić Zanze
12. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika s ogorčenjem i osudom odbijaju javne napade HSU-ova saborskog zastupnika Silvana Hrelje na umirovljeničke udruge. U današnjem priopćenju kažu kako je na njihov račun serviran čitav niz neistinitih konstrukcija.

Jasna A. Petrović (Mirovina.hr) Višnja Fortuna (snimak zaslona HRT)

Predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika reagirale su danas oštrim priopćenjem zbog verbalnih napada koje na njihov račun učestalo izgovara HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja.

Hrelju optužuju za pokušaj da “sve svoje neuspjehe prebaci na udruge umirovljenika koje godinama pa i u posljednje vrijeme, pokazuju određene rezultate u borbi protiv siromaštva starijih osoba”.

Umjesto partnera, u njima vidi konkurenciju

“Sada je Hrelja prevršio svaku mjeru i time izravno pokazao da s umirovljenicima više nema ništa zajedničko, jer napad na udruge umirovljenika je obračun s umirovljenicima u cjelini. Koga onda HSU, a posebno njihov predsjednik, predstavlja, osim samih sebe?” – kažu Petrović i Fortuna.

Ističu da Hrelja napada rezultate koje su Sindikat i Matica postigli kroz socijalni dijalog te tako dogovorile povećanje i usklađivanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, kao i rješavanje obiteljskih mirovina, formule za usklađivanje, pitanja starijih vozača, nacionalne naknade za starije od 65 godina, rješavanje palijativne skrbi  i ostalih životnih problema ljudi treće dobi.

hrelja petrovic
Bitka za veći cenzus dovela do sukoba na umirovljeničkoj sceni: "Pokvareno i manipulativno!"

“Umjesto partnera za suradnju, Hrelja u udrugama umirovljenika vidi konkurenciju ne shvaćajući da udruge imaju daleko dužu tradiciju djelovanja i zalaganja za prava umirovljenika, ali na temelju Zakona o udrugama. U tom gubljenju tla pod nogama Hrelja i HSU čak idu dotle da dovode u pitanje svrhu postojanja umirovljeničkih udruga tvrdeći da su to „samozvani predstavnici umirovljenika“ i odbijajući svaku mogućnost da one, nakon desetljeća postojanja, sudjeluju u rješavanju umirovljeničkih problema. To pravo prisvaja samo za sebe i svoju stranku koja upravo ovakvim napadima pokazuje da, osim imena, gotovo ništa drugo umirovljeničkog nema” – oštro nastavljaju.

Pozivaju na suradnju i zajedništvo

Tako je u nedavnoj emisiji HRT-a „Oporbeni zarez“ Hrelja izjavio je da Matica i SUH „pregovaraju neovlašteno“ i da  se oni „ne mogu baviti politikom“. Posebno je napao Nacionalno vijeće za umirovljenike u kojem su umirovljenici kao socijalni partneri i nazvao ga „debatnim klubom“.

Podsjećaju da bez umirovljeničkih udruga ni jedan ključni problem umirovljenika u Hrvatskoj nije riješen.

“Matica i SUH, ne po prvi put, pozivaju i dalje na suradnju i dijalog sa svim dionicima na umirovljeničkoj sceni, bilo da je riječ o udrugama, strankama ili državnim i lokalnim institucijama koje pridonose rješavanju teškog položaja u kojem su se našli umirovljenici. Samo zajedništvom onih koji iskreno zagovaraju interes umirovljenika su postizani i rezultati. Stoga Matica i SUH upravo apeliraju na takvu suradnju, osuđuju  konfrontacije i optuživanja koja nisu u interesu umirovljenika i rješavanja njihovih problema, nego samo promocija nekih uskih osobnih i stranačkih interesa” – zaključuju Petrović i Fortuna u današnjem priopćenju.

Priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap