Ovih pet vrsta pomoći mogu ostvariti starije osobe na području grada Zagreba

Jasmina Grgurić Zanze
4. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Novčanu pomoć iz proračuna grada Zagreba trenutno prima 11.654 umirovljenika, no tu su još neki oblici financijskih i ostalih potpora koje možete ostvariti, poput besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja i slično. Provjerite na što sve imate pravo, pod kojim uvjetima i koliko je starijih osoba već uključeno u ove socijalne mjere.

Grad Zagreb pomaže umirovljenicima s niskim primanjima (Ilustracija:Pixabay)

Pitali ste nas koja sve socijalna prava i pod kojim uvjetima kao umirovljenici možete ostvariti iz proračuna grada Zagreba, a mi smo doznali za vas. Odgovore smo potražili u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Ovo je pet oblika potpore na koja možda imate pravo pa svakako provjerite u nastavku teksta.

Novčana pomoć umirovljenicima

Upoznajte se s pravima za starije osobe iz sustava socijalne skrbi

Ova mjera zahvaća umirovljenike s prihodima do 1.500 kuna mjesečno, a koji na području Zagreba prebivalište prije podnošenja zahtjeva imaju najmanje pet godina. Uz to, njima se u povodu Božića i Uskrsa isplaćuje dodatnih sto kuna. Najviši mjesečni iznos je 400 kuna, koliko dobivaju oni s do 900 kuna prihoda, a takvih je 2.422 korisnika. Drugu skupinu čine oni s prihodima do 1.200 kuna. Oni ostvaruju 300 kuna pomoći te ih je trenutno 3.239, dok je najviše korisnika koji primaju 200 kuna, njih 5.993 s prihodima do 1.500 kuna. Ukupno, ovo pravo trenutno u Zagrebu ostvaruje 11.654 umirovljenika.

Novčana pomoć za plaćanje dopunskog zdravstvenog

 Pravo na novčanu pomoć za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruju oni koji su ujedno i korisnici novčane pomoći umirovljenicima, ukoliko to pravo ne ostvaruju iz sredstava državnog proračuna. Pravo se primjenjuje od listopada 2016. godine, a trenutno ga ostvaruje 3.351 umirovljenika.

Pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a

Pravo na besplatnu vožnju ZET-om izgubilo više od 8.500 umirovljenika!

Besplatno se mogu voziti umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno. Trenutno to čini 68.695 umirovljenik sa zagrebačkog područja.

Džeparac korisnicima doma za starije osobe

Džeparac od 200 kuna mjesečno priznaje se korisnicima doma za starije osobe koji su na smještaju temeljem rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb Grada Zagreba. Trenutno 320 korisnika ostvaruje ovo pravo.

Pomoć u kući

Pravo na pomoć u kući ostvaruje osoba kojoj je zbog tjelesnog, mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja, kao i trajnih promjena u zdravstvenom stanju te starosti prijeko potrebna pomoć druge osobe. Također, isto vrijedi i kod privremenih promjena u zdravstvenom stanju kada je prijeko potrebna pomoć druge osobe, a ukoliko je prihod po članu obitelji između 1.500 i 2.400 kuna. Usluga obuhvaća dostavu obroka u kući te uslugu gerontodomaćice. Trenutno je 501 korisnik.

“Za sve vrste pomoći mora se podnijeti neposredni zahtjev uz popratnu dokumentaciju Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Odjelu za socijalnu skrb na lokaciji Nova cesta 1. Isto tako, vezano uz besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a uz lokaciju Ureda, zahtjevi za odobrenje prava mogu se predati i na 11 lokacija područnih ureda prema mjestu prebivališta” – kaže pročelnica Romana Galić.

 

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap