Pravo na besplatnu vožnju ZET-om izgubilo više od 8.500 umirovljenika!

Jasmina Grgurić Zanze
31. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Nakon provedene revizije korisnika besplatne godišnje karte ZET-a, stižu nove zanimljive brojke. Bez “gratis” putovanja autobusom i tramvajem u Zagrebu je sada ostalo ukupno 8.947 korisnika, od čega čak 8.881 umirovljenik i stariji od 65 godina. Na taj će se način u ovogodišnjem proračunu uštedjeti 8,5 milijuna kuna.

Tijekom 2018. besplatno se više neće voziti oko 8.800 umirovljenika i starijih (Foto:Pixabay)

Zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dužan je jednom godišnje preispitati postojanje uvjeta za daljnje korištenje odobrenih socijalnih prava. To su i učinili prije mjesec dana, uoči čega je bila podignuta poprilična bura u javnosti. Sada će brojni umirovljenici javni prijevoz – ipak morati platiti.

 Uparili podatke s MUP-om  i Poreznom upravom

Pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a ostvaruju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, kao i osobe starije od 65 godina života, a koje nisu korisnici mirovine. Cenzus je jednak, a pravo imaju i korisnici zajamčene minimalne naknade nesposobni za rad i privređivanje te osobe kojima je priznat status roditelja njegovatelja.

“Tijekom prosinca Ured je pristupio reviziji navedenih korisnika i to na način automatskog uparivanja podataka s bazom MUP-a i Poreznom upravom. Naime, unapređenjem sustava i povezanosti s bazama podataka navedenih institucija, te sklopljenim ugovorom s istima, omogućava nam se neposredan uvid u bazu na način da su vidljivi svi potrebni podaci za daljnje korištenje prava. Time znatno olakšavamo i našim korisnicima, jer ne moraju samostalno prikupljati dokumente i dostavljati ih Uredu, što je posebno važno jer se radi i o našim sugrađanima starije životne dobi” – kaže pročelnica Romana Galić.

Bez prava na besplatni javni prijevoz ostalo 9.000 Zagrepčana!

Prema njihovim podacima, prije revizije besplatno se vozilo 82.898 korisnika, od čega 77.199 umirovljenika i 4.128 osoba starijih od 65 godina. Uz njih, bilo je 1.428 korisnika zajamčene minimalne naknade i 143 osobe kojima je priznat status njegovatelja. No, od ove godine to pravo izgubilo je ukupno 8.947 korisnika od čega 8.535 umirovljenika i 346 osoba starijih od 65 godina te 66 korisnika zajamčene minimalne naknade.

Prava izgubili zbog odjave prebivališta i većih prihoda

A prava su izgubili zbog odjave prebivališta iz Grada Zagreba, njih 4.746 od čega 4.334 umirovljenika, 346 osoba starijih od 65 godina i 66 radno nesposobnih. Drugi razloge je što im mirovina i ukupni mjesečni prihod prelazi dozvoljeni iznos od 3.200 kuna, što se odnosilo na 4.201 umirovljenika.

 “Nakon provedene revizije pravo na besplatnu ZET kartu ostvaruje ukupno 74.041 korisnika, od čega 68.695 umirovljenika, 3.782 osoba starijih od 65 godina, 1.421 korisnik zajamčene minimalne naknade i 143 roditelja njegovatelja. Smanjenjem broja korisnika iz navedenih razloga bit će ostvarene uštede oko 8.500.000 kuna godišnje. Oni koji su pravo izgubili, ukoliko uvjete ponovno steknu, mogu podnijeti novi zahtjev Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Odjelu za socijalni skrb, na adresi Nova cesta 1 ili bilo kojem područnom uredu Gradske uprave” – dodaje pročelnica Galić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap