Ovaj stogodišnjak svoje zdravlje može zahvaliti samo jednoj stvari koju bi preporučio svima

Ana Kanazir
10. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Juraj Maček je proslavio 100 godina u Mjesnom odboru na zagrebačkim Mlinovima, a otkrio je i kako svoju dugovječnost može zahvaliti kretanju. Osim što kaže da živi aktivno, to stalno dokazuje, a upravo je i na svoju proslavu došao pješke.

Umirovljenik Maček | foto: Screenshot HRT

Svoj jubilarni 100. rođendan je proslavio u krugu obitelji i prijatelja, unuka mu je napravila tortu, a on je otkrio zbog čega je i dalje tako vitalan, ali i čime se bavio u životu.

Hodanje: Kako krenuti i koje su sve prednosti ove aktivnosti

Tajna je u kretanju

Iako je trebao biti postolar i naslijediti obiteljski posao, zapravo je želio biti policajac, ali sudbina je ipak htjela drugačije pa je nakon Drugog svjetskog rata radio kao vozač hitne pomoći.

– Ja sam volio žandare jako. Jer su lovili one koji su krali kokoši. I kad sam vidio žandare da idu sam bio sretan jako, ja sam rekao: Tata, ja ću biti žandar. A tata je rekao, ne, imaš lijepu radionu, dobro radiš već. Međutim, otac mi je umro u 50-oj godini, rekao je Maček i dodao kako je zbog posla prošao cijelu Liku, ali i kako je bio na Kosovu.

Gospodin Maček je imao pet srčanih udara, ali se i dalje ne predaje. Kao tajnu svoje dugovječnosti navodi svakodnevno kretanje, ali i izbjegavanje alkohola i cigareta.

Sve radi sam

Njegova unuka kaže kako osim toga uvijek nedjeljom ide u crkvu, a kako se njegovoj vitalnosti čude i doktori.

– Najviše voli ići u crkvu, nedjeljom obavezno na misu. Sve što treba obaviti za doktore, pretrage, on radi apsolutno sam, tako i da doktori ostanu u čudu kako je netko od sto godina došao sam, rekla je za HRT njegova unuka Valentina Vričić.

Dodao je kako se nije dobro zapustiti i samo ležati, već kako treba biti aktivan. Da je aktivnost poželjna za sve starije osobe, dokazuju i razna istraživanja, a pomoći će i samo hodanje o čemu smo pisali ovdje. Osim toga, nekima će pomoći i nordijsko hodanje o čemu nam je sve pričao trener ove aktivnosti, Borna Šeremet u ovom tekstu.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap