Od 1. siječnja bankomati će isplaćivati samo eure: Otkriveno koliki je najmanji iznos koji možete podići

Milan Dalmacija
12. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Od prvog siječnja, bankomati će vršiti isplatu samo u eurima. Najmanji iznos koji će se moći podići bit će 10 eura, a najveći dostupni apoeni 50 eura. Naravno, moći će se podići i veći iznosi.

Ilustracija. Rawpixel

Od prvog siječnja, službena valuta u Hrvatskoj postaje euro. Iako će se i dva tjedna nakon toga moći plaćati paralelno u kunama i eurima, banke su odlučile već od prvog dana sve iskazivati u zajedničkoj europskoj valuti.

euro
Donosimo izračun: Evo koliko će iznositi mirovina u eurima

Tako će s prvim danom sljedeće godine i bankomati isplaćivati samo eure. Kod većine banaka u Hrvatskoj dosad se moglo podići najmanje 100 kuna, no iz Erste banke, Addiko banke, Raiffeisena, Privredne, Zagrebačke, Hrvatske poštanske i Nove hrvatske banke te OTP ističu kako će najmanji iznos koji će se moći podići na njihovim bankomatima biti 10 eura, piše Index. Po ranije definiranom tečaju to iznosi 75,35 kuna.

Iz PBZ-a ističu kako će svoje bankomate najprije puniti manjim apoenima, od 10 i 20 eura, a kasnije će po potrebi uvesti i veće apoene. Iz drugih banaka dodaju kako će najveći apoeni koje će bankomati isplaćivati biti oni od 50 eura. Naravno, moći će se podići i više novca. Inače, najveći apoen je 500 eura.

Banke će od 1. siječnja sav novac koji se nalazi na računima građana preračunati u eure. Isto vrijedi i za mirovine, koje se isplaćuju na bankovne račune. Umirovljeničke udruge već se godinama bore za vraćanje mogućnosti isplate mirovine poštom za sve osobe s poteškoćama u kretanju i one koji žive u ruralnim krajevima bez bankomata. Ta je mogućnost ukinuta s prvim danom 2014. godine za sve umirovljenike, što znači da pošta isplaćuje mirovine još samo malenom dijelu onih koji su se ranije umirovili.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap