Optuženi za sređivanje lažnih vojnih mirovina, ali na sudu bi se mogli izvući!

Jasmina Grgurić Zanze
14. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Okrivljenici u aferi “Dijagnoza” za koju je USKOK-ova optužnica podignuta još prije 11 godina mogli bi se izvući. Optuženi su da su sređivali lažne vojne invalidske mirovine, slučaju prijeti zastara, suđenje se rasteže, a novi moment je taj da da je sud odlučio kako su ključni dokazi iz tajno snimljenih razgovora nezakoniti.

Starci predaju novac lažnim osobama Ilustracija: Pixabay

Visoki kazneni sud odlučio je prihvatiti žalbe šestorice okrivljenih u aferi “Dijagnoza” zbog sređivanja lažnih vojnih invalidskih mirovina, a za koju je USKOK-ova optužnica podignuta još prije 11 godina.

Naime, okrivljeni su preko branitelja u veljači ove godine, na početku suđenja, tražili da se iz spisa izdvoje svi nalozi istražnog suca za provođenje tajnih mjera, kao i dokazi koji su prikupljeni na taj način, piše Slobodna Dalmacija.

Tajno snimljeni razgovori nisu zakonit dokaz

Prijedlog je tada iznio jedan od trojice branitelja okrivljenog psihijatra i sudskog vještaka, a pridružili su mu se i odvjetnici ostalih okrivljenih. Na taj se način željelo spriječiti da se tijekom suđenja javno preslušavaju tajno snimljeni telefonski razgovori okrivljenika, koji su jedan od ključnih dokaza u ovom predmetu.

Sudac Dinko Mešin tada je odbio te zahtjeve pokušavši “spasiti predmet”, no Visoki kazneni sud  dovodi u pitanje pravilnost argumentacije. Obrazlaže da u svim nalozima piše da se dokazi ne bi mogli osigurati na drugi način, no ne navode se stvarni detalji, činjenice i okolnosti slučaja koji bi ukazivali na to da postoji osnova sumnje da su kaznena djela počinjena, niti da se dokazi ne mogu osigurati na drugi način osim nadziranjem telefonskih razgovora.

Slučaju koji traje već 11 godina prijeti i zastara

Vrhovni sud Hrvatske prije je ovakve naloge sudaca istrage proglašavao zakonitima i odbijao prijedloge za izdvajanje kao nezakonitih dokaza, a velika većina naloga bili su baš ovako obrazloženi, navodi Slobodna Dalmacija. To se promijenilo praksom Europskog suda za ljudska prava koji je u dva slučaja dao odštete zbog takvog sudskog postupanja temeljem snimanja telefonskih razgovora.

Optuženi prije 12 godina da su sređivali lažne vojne mirovine, suđenje još traje!

Zanimljivo kako je Vrhovni je sud u predmetu “Dijagnoza” u rujnu 2012. godine već odbio identične zahtjeve obrane, no tada je praksa bila drukčija.

Neki optuženi danas su već preminuli, među kojima i jedan liječnik. Tereti ih se sve da su se od 2006. do 2008. na području Splita i Zagreba povezali “u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi za veći broj raznih korisnika” te tim osobama, njih petnaestak, omogućili stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida, čime su im pribavili znatnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna.

Zastara ovom slučaju prijeti već 2022. godine pa bi se optuženi mogli izvući.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap