Vojnu mirovinu traže zbog operacije bruha, tremora ruku, boli u leđima…

Jasmina Grgurić Zanze
26. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Broj zahtjeva za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida u samo dva mjeseca gotovo se utrostručio. Iako među prijavama ima branitelja koji i danas osjećaju zdravstvene posljedice iz Domovinskog rata, novi Zakon potaknuo je mnoge da na razne načine pokušaju izboriti invalidnost, a samim time i veće mirovine.

Ilustracija: Pixabay

Gotovo šest mjeseci nakon novog Zakona o braniteljima koji je omogućio neograničeni rok za predaju zahtjeva za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) broj onih koji to pravo nastoje ostvariti 23 godine nakon Domovinskog rata iz mjeseca u mjesec sve je veći.

Naime, iz Ministarstva branitelja u travnju smo dobili odgovor kako je do kraja ožujka pristiglo 3.124 zahtjeva. Međutim, kroz naredna dva mjeseca gotovo se utrostručio broj branitelja koji su prijavili bolest kao posljedicu rata kako bi temeljem toga ostvarili određeni postotak invalidnosti, a tako i veću mirovinu.

Ozlijeda nožnog prsta u pričuvi

Ministarstvo branitelja potvrdilo je da je do kraja svibnja ukupno pristiglo 8.490 zahtjeva, pišu 24 sata koja doznaju kako među njima uistinu ima svega pa tako i zahtjeva predanih zbog tremora ruku i operacije bruha, dok jedan branitelj status HRVI traži na temelju ozlijede nožnog prsta dok je bio u pričuvi. Vojnu invalidninu traže i oni koji tvrde da ih je prije 20 godina odbacila granata zbog čega danas osjećaju bol u leđima, ali i na osnovi dijabetesa, kardiovaskularnih problema i slično.

Liječnik zapisuje dijagnozu
Više od 3.000 zahtjeva za status HRVI: "Broj nije velik, jer ga branitelji nisu mogli tražiti 12 godina"

S druge strane, tu su i branitelji s kontinuiranom poviješću liječenja, među kojima je velik broj oboljelih od PTSP-a, kao i onih kojima status nije bio potreban jer su ostajali na tržištu rada i nisu tražili invalidnine. Neki od oboljelih nisu se  prijavili na vrijeme, pri čemu je posljednji rok da to učine bio kraj 2005. godine. Otada, ta je mogućnost ostala zatvorena sve do sada, dakle punih 12 godina. Iz Ministarstva branitelja su nam pojasnili kako je čak 7.000 zahtjeva tada predano izvan tko roka pa je za očekivati da će se velik dio njih naći među novim prijavama. Stoga je i za očekivati kako će se broj ratnih invalida u Hrvatskoj s vremenom sve više povećavati, a samim time i invalidskih mirovina.

Do sada nije ostvaren nijedan status

Hrvatska je u svibnju imala 71.402 umirovljena branitelja. Od toga, svega 929 njih prima najnižu mirovinu koja iznosi 2.862 kune. Svi ostali imaju invalidske i obiteljske mirovine. Tako invalidsku mirovinu prima čak 56.275 branitelja, a ona u prosjeku iznosi 5.398 kuna, dakle dvostruko više od mirovine običnog branitelja.

Hrvatska do sada nije dobila nijednog novog branitelja invalida, jer procedura potrebna za ostvarivanje statusa traje. Naime, liječnički konzilij prvo mora utvrditi opravdanost zahtjeva, nakon čega branitelji idu na Zavod za vještačenje koji će utvrditi stupanj invalidnosti. Zasada, nije poznato koliko je zahtjeva odbijeno, a u konačnici dobivena rješenja bit će tek privremena i imat će rok od tri godine. Do sada, obrađeno je 4.239 predmeta.

Podsjetimo, zbog donošenja novih statusa HRVI Ministarstvo zdravstva donijelo je novi Pravilnik o načinu provedbe stručne procjene u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi. Prema njemu, ratnim vojnim invalidom branitelj može biti proglašen zbog postojeće bolesti iz rata, njezinog pogoršanja, ali i nastajanja nove bolesti kao posljedice obrane suvereniteta Republike Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap