Optuženi prije 12 godina da su sređivali lažne vojne mirovine, suđenje još traje!

Jasmina Grgurić Zanze
26. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Na Županijskom sudu u Splitu jučer je iznova počelo suđenje optuženima u aferi Dijagnoza. Zbog namještanja lažnih vojnih invalidskih mirovina prije 13 godina, optužnicu je USKOK podigao još prije 12 godina. Ipak, do danas su održane samo dvije rasprave. Dvojica optuženika u međuvremenu su preminula. Slučaju prijeti zastara pa bi se eventualni krivci mogli izvući.

Ilustracija: Pixabay

U velikoj dvorani splitskog Županijskog suda jučer je počelo suđenje optuženima u aferi Dijagnoza. Uhićeni su radi namještanja lažnih vojnih invalidskih mirovina koje su sređivali za novčanu naknadu prije 13 godina, optužnicu je USKOK podigao prije 12 godina, a do danas su održane tek dvije rasprave. U međuvremenu su preminula dvojica optuženika, piše Dalmatinski portal. Pitanje je stoga što će u konačnici biti od USKOK-ove optužnice.

Prva rasprava održana prije deset godina

Prva rasprava održana je prije deset godina, a ova jučerašnja zapravo je bila repriza te prve. Naime, obrana je zatražila da Sud još jednom razmotri jesu li sudski nalozi za tajne mjere nadzora, odnosno prisluškivanje optuženika, donesene zakonito ili ne.

Branitelj Željko Gulišija naveo je kako se sudac istrage u nalozima pozvao na obrazloženje USKOK-a. Inače, o njegovu je zahtjevu već pravomoćno odlučeno, no Gulišija smatra da bi cijelu stvar trebalo razmotriti još jednom, jer su u međuvremenu donesene drugačije odluke Ustavnog, Vrhovnog i suda za ljudska prava. Kada se prvi put odlučivalo o zahtjevu obrane da se snimci zbog naloga stave van snage i postupka, trebalo je čak tri i pol godine da rješenje postane pravomoćno.

“O nalozima je već pravomoćno odlučeno. Na ovo se ne može gledati drukčije nego kao zlouporabu prava obrane kojom se nastoji odugovlačiti ionako dugotrajan postupak. Više od tri godine trebalo je za odluku o nalozima, a za 41 djelo 2022. nastupa zastara” – kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a, Natalija Petković.

Optuženi medicinski tehničari, liječnici, vozač…

Šefica u HZMO priznala krivnju na sudu: Godinama je sređivala lažne mirovine

Predsjednik sudskog vijeća Dinko Mešin odlučio je razmotriti prijedlog obrane. U Vijeću su uz njega i suci koji su proteklih deset godina dužili predmet, sutkinja Maria Majić koja je 2011. donijela rješenje o zahtjevu obrane oko naloga i koje je tek 2014. postalo pravomoćno jer se nekoliko puta vraćalo s Vrhovnog suda te sudac Damir Romac koji nije održao nijednu raspravu jer za to nije bilo uvjeta s obzirom na teško zdravstveno stanje optuženika Damira Rebića i Mladana Jelavića, supruga prvooptužene medicinske tehničarke Suzane Jelavić.

Obojica su umrli, a danas su se na optuženičkoj klupi pored Jelavić našli i Dragiša Šušić, vozač HZMO-a, medicinski tehničar Marijo Tafra te liječnici Valter Nutrizio, Boris Samaržija, Dario Sučević i Boran Uglešić, kojeg brane tri branitelja.

Svi tvrde da nisu krivi. Iznijet će svoju obranu. Naravno, ako uopće bude prilike za to, piše Dalmatinski portal.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap