Optužena vlasnica doma za starije osobe kod Petrinje: Korisnicu vezali za krevet!

Jasmina Grgurić
14. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Nakon što su bivše djelatnice otkrile stravične detalje iz doma za starije osobe nedaleko od Petrinje, među kojima je i vezanje korisnika za krevet, policiji je trebalo više od pola godine da istraži okolnosti i u srpnju kazneno prijavi vlasnicu državnom odvjetništvu koje je sada, godinu dana nakon što je slučaj izašao u javnost, podiglo optužnicu.

Ilustracija: Pixabay

Drogiranje, izgladnjivanje, vezanje za krevete… dio je to samo optužbi za nehumano postupanje koje su na račun vlasnice obiteljskog doma za starije osobe nedaleko od Petrinje, u Mošćenici, još lani u prosincu iznijele bivše djelatnice te ustanove. Sve su potkrijepile i fotografijama na kojima se vide užasni prizori; bake u teškom stanju užetom zavezane za krevet, s čvorovima oko ruku i nogu, na podu od kojega dalje ne mogu.

Terete vlasnicu (49) i njezinog 64-godišnjeg pomoćnika

dom za starije
Bivše djelatnice otkrile stravične scene iz doma za starije: "Korisnike drogiraju, izgladnjuju i vežu za krevete"

Vlasnicu doma policija je nakon istrage državnom odvjetništvu prijavila tek sedam mjeseci kasnije, u srpnju ove godine, i to za protupravno oduzimanje slobode. Kako su tada naveli, 48-godišnjakinja i 64-godišnjak, vlasnici obiteljskog doma, od 27. srpnja prošle godine 80-godišnju korisnicu protupravno su zatvorili i zavezali za krevet, čime su joj oduzeli i ograničili slobodu kretanja.

A sada je i Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podignulo optužnicu kojom zbog protupravnog oduzimanja slobode terete 49-godišnju vlasnicu obiteljskog doma za starije kod Petrinje i 64-godišnjaka koji joj je pomagao u obavljanju poslova u domu.

Baku prije spavanja vezali za krevet

Oni su, naime, postupili protivno odredbama članka 61., 62. i 64. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama te odredbama članka 5. i 6. Pravilnika o vrstama i načinu primjene mjera prisile prema osobi s težim duševnim smetnjama.

Tereti ih se da su u prostorijama doma, samoinicijativno i u više navrata, bez obavještavanja i bez dobivenog odobrenja ovlaštenog liječnika te bez obavještavanja zakonskog zastupnika korisnice, korisnicu prilikom odlaska na spavanje vezali za krevet te joj tako tijekom noći onemogućili kretanje.

Optužena vlasnica doma za starije osobe kod Petrinje: Korisnicu vezali za krevet!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap