Općina Kostrena povećala cenzuse: Žele vratiti one koji su ranije ispali iz programa socijalnih prava

Milan Dalmacija
9. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Općina Kostrena dugo nije mijenjala prihodovne cenzuse za ostvarivanje socijalnih prava. No, zbog uvođenja eura, poskupljenja i usklađivanja mirovina, odlučila je podići iznose prosječnih prihoda u tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva, kako bi socijalnim mjerama ponovno obuhvatila sve one koji su u posljednje tri godine izgubili pravo na njih.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Iako Općina Kostrena već dugo provodi program zaštite socijalno najugroženijih stanovnika, već više od tri godine nisu se mijenjale odredbe Odluke o socijalnoj skrbi. U međuvremenu je na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi, uveden je euro što je izazvalo veliku nervozu među građanima, a brojni su proizvodi i usluge značajno poskupjeli, o čemu smo također pisali.

Osim toga, mirovine su usklađivane svakih šest mjeseci, pa su mnogi korisnici ispali iz cenzusa za ostvarivanje socijalnih prava. Stoga je Općinsko vijeće izgladalo nove izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi, koje su stupile na snagu 1. siječnja. Tim su izmjenama i dopunama povećani cenzusi za ostvarivanje prava, čime općina nastoji u svoj socijalni program uključiti sve korisnike, koji su ranije ispali, piše Torpedo Media.

Tako imovinski cenzus ispunjavaju korisnici ako im prosječni mjesečni prihod za samca ili kućanstvo u posljednja tri mjeseca prije mjeseca podnošenja zahtjeva za socijalnu skrb ne prelaze utvrđene iznose:

  • za samca iznos od 340 eura/2.561,73 kune;
  • za dvočlanu obitelj iznos od 440 eura/3.315,18 kuna;
  • za tročlanu obitelj iznos od 560 eura/4.219,32 kuna;
  • za četveročlanu obitelj iznos od 690 eura/5.198,81 kunu;
  • ako obitelj ima više od četiri člana, cenzus prihoda povećava se za 110 eura/828,80 kuna za svakog daljnjeg člana.

Općina Kostrena poziva korisnike socijalne skrbi kojima su do 31. prosinca određena prava na pomoć u prehrani, podmirenje troškova javnog prijevoza, novčanu pomoć za umirovljenike i starije osobe, podmirenje troškova stanovanja i ostalo, da podnesu zahtjeve za ostvarivanje prava i u 2023. godini. Zahtjevi se mogu predati osobno ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 12 sati ili utorkom od 13 do 17 sati, kao i poštom na adresu Općina Kostrena, Sv. Lucija 38, 51221 Kostrena ili e-mailom na adresu kostrena@kostrena.hr. Obrasci se nalaze na poveznici.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap