Gradonačelnik Rijeke povećao naknade za umirovljenike: Donosimo iznose i uvjete

Milan Dalmacija
18. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Odlukom o socijalnoj skrbi gradonačelnik Rijeke Marko Filipović odredio je nove iznose raznih potpora za socijalno ugrožene građane. Za umirovljenike i starije osobe predviđene su tri naknade u iznosima većima od dosadašnjih, a ako ispunjavaju uvjete, Riječani i Riječanke treće dobi imaju pravo i na niz drugih naknada.

Rijeka | screenshot: službene stranice visitrijeka.hr

Rijeka | screenshot: službene stranice visitrijeka.hr

Na prijedlog Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović odredio je iznose raznih potpora vezanih uz socijalnu skrb za 2023. godinu. Između ostalog, riječ je o novčanoj pomoći za umirovljenike i starije osobe bez prihoda, troškova godišnje karte za prijevoz osoba starijih od 65 godina, naknade za nužni smještaj, plaćanje električne energije, nabavku kućanskih aparata…

– Nastavljamo kontinuitet socijalne politike koju provodimo čitav niz godina, šireći obuhvat prava za najugroženije skupine, prvenstveno umirovljenike, koji su možda i najpogođeniji u ovim kriznim vremenima i inflatornim udarima i naravno svima onima kojima je pomoć itekako potrebna u ovom neizvjesnim vremenima. Pri kreiranju proračuna vodili smo računa da oni kojima je to najpotrebnije budu itekako uključeni u sve ove zaključke, jer je pomoć najpotrebitijima u fokusu naše politike i našeg političkog djelovanja, poručio je gradonačelnik Filipović.

Zbog usklađivanja s novim Zakonom o socijalnoj skrbi, ali i pružanja veće zaštite socijalno ugroženim građanima, donesena je nova Odluka o socijalnoj skrbi Grada Rijeke u kojoj je najveća novost povećanje cenzusa prihoda za brojne naknade. Obuhvat korisnika socijalnih naknada proširen je, između ostalih, i na starije osobe koje primaju nacionalnu naknadu, čija je isplata već počela.

Tri mjere za starije osobe

Jednokratna naknada | Pexels
Kreće isplata nacionalnih naknada za starije: Evo kada i koliko ljudi će ju dobiti

Starijim osobama namijenjene su tri vrste pomoći, od kojih su dvije uvećane u odnosu na 2022. godinu. Tako pravo na mjesečnu novčanu pomoć imaju umirovljenici čiji iznos mirovine, uz zaštitni dodatak, ne prelazi 305 eura. Umirovljeni samci primaju razliku u visini njihove mirovine i iznosa od 305 eura. Ako je ta razlika manja od 40 eura, dobivat će iznos od 40 eura. Članovi kućanstva čiji su prihodi unutar gradskih cenzusa, imaju pravo na 40 eura mjesečne pomoći. Za ovu mjeru je Grad Rijeka osigurao pola milijuna eura.

Povećan je i iznos naknade za osobe starije od 65 godina bez osobnih prihoda. One će primati 50 eura, a jedini su kriteriji dob od 65 ili više godina te ispunjavanje uvjeta za nacionalnu mirovinu. Za ovu je mjeru izdvojeno 72.000 eura.

Starijima od 65 godina čiji su prihodi manji od 265,45 eura, Grad Rijeka će djelomično podmiriti iznos godišnje karte za javni prijevoz. Iz gradskog proračuna će tako ići 3,98 eura po karti, a građani će nadoplaćivati ostatak od 13,27 eura. Na besplatan prijevoz pravo imaju ratni ili civilni invalidi rata, udovice ili roditelji umrlog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili ispunjavaju uvjet oštećenja organizma.

Naknada za struju, kupnju kućanskog aparata…

Primatelji doplatka za pomoć i njegu, osobne invalidnine te korisnici koji zadovoljavaju gradski cenzus mogu ostvariti mjesečnu pomoć u visini od 90 eura za samce, odnosno 140 eura ako su u višečlanom kućanstvu. U 2023. godini za tu namjenu osigurano je 650.000 eura.

Zaštićeni najmoprimci te podstanari u stanu u vlasništvu pravne osobe mogu ostvariti pomoć u visini od 50 posto iznosa najamnine, odnosno najviše do 133 eura mjesečno, ako ispunjavaju uvjet na pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, pravo na osobnu invalidninu, pravo na doplatak za pomoć i njegu te uvjet prihoda. U 2023. godini za tu namjenu osigurano je 150.000 eura. Korisnicima nužnog smještaja Grad Rijeka će nadoknađivati 50 posto iznosa naknade propisane Odlukom o utvrđivanju visine naknade za korištenje nužnog smještaja.

Pravo na naknadu za troškove električne energije mogu ostvariti građani koji imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ili nacionalnu naknadu za starije osobe, ako su vlasnici stana, najmoprimci koji plaćaju zaštićenu najamninu ili slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu pravne osobe te korisnici nužnog smještaja Grada Rijeke. Tako samci imaju pravo na mjesečnu pomoć do 20 eura, dvočlano kućanstvo do 30 eura, tročlano kućanstvo do 40 eura, četveročlano kućanstvo do 60 eura, dok se za svakog sljedećeg člana naknada povećava za 10 eura. Korisnici nužnog smještaja pravo imaju u dvostrukom iznosu. U 2023. godini za tu namjenu osigurano je 55.000 eura.

Jednom godišnje samci koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu imaju pravo i na pomoć za nabavu kućanskog uređaja u visini od 1.000 kuna (132,72 eura). Pomoć za nabavku kućanskog uređaja u 2021. godini koristilo je 337 samaca, a u 2022. godini za tu namjenu osigurano je 260.000 kuna (34.507,93 eura).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap