Grad Zagreb uključuje korisnike inkluzivnog dodatka u program novčanih potpora za osobe s invaliditetom

Ana Kanazir
23. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb je u jednom trenutku prestao isplaćivati doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu osobama koje su dobile rješenje o inkluzivnom dodatku. Ipak, najavili su kako će se to promijeniti izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi, a upravo to se sada i dogodilo. Odlukom su obuhvaćeni postojeći korisnici i korisnici inkluzivnog dodatka, dok će gore spomenuti korisnici koji određeno vrijeme nisu dobili novac, dobiti naknadu za mjesece koji im nisu isplaćeni. Odluka će se krenuti primjenjivati od 1. kolovoza.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Novac | Foto: mirovina.hr

Iz Grada će uključiti korisnike inkluzivnog dodatka u svoj program novčanih potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Sredstva za ovo povećanje će se vezati uz proračun za 2024. godinu. Pravo će se moći ostvariti na temelju predanog zahtjeva i rješenja o priznavanju prava na inkluzivni dodatak.

osoba u invalidskim kolicima u mračnoj prostoriji
Grad Zagreb prestaje isplaćivati dodatak za osobe s invaliditetom određenim skupinama, objasnili su nam zašto

Kao što smo pisali ovdje, u travnju osobe koje su dobile rješenje o dobivanju inkluzivnog dodatka dobile su i rješenje o prestanku prava na doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu Grada Zagreba. Još tada su nam iz Grada rekli kako će se ovo promijeniti, a sada su i održali obećanje. Naime, danas su najavili kako uključuju korisnike inkluzivnog dodatka u svoj program novčanih potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, a ovaj prijedlog izmjene Odluke o socijalnoj skrbi je stavljen na javno savjetovanje.

– Ovim izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi naš program novčanih potpora raste za preko 50 %, a izdvajanja iz gradskog proračuna se penju s 8.6 milijuna eura godišnje na preko 13 milijuna eura godišnje. S obzirom na to, ovu odluku moramo vezati uz rebalans proračuna za 2024. godinu, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dodao je kako je u sustav gradskih potpora u Zagrebu od početka godine do 21. svibnja ušlo 1.182 novih korisnika koji svoje pravo ostvaruju kroz ‘stari’ sustav potpora za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Ovim predloženim izmjenama Grad Zagreb zadržava svoje postojeće korisnike, uključuje korisnike inkluzivnog dodatka, te omogućuje isplatu naknade onim korisnicima koji su nakon izdanog rješenja o inkluzivnom dodatku prestali dobivati naknadu od Grada, za mjesece koji im nisu isplaćeni. Odluka će se primjenjivati od 1. kolovoza, a ovo će se pravo moći ostvariti na temelju predanog zahtjeva i rješenja o priznavanju prava na inkluzivni dodatak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap