Održan Gerontološki tulum u Zagrebu: “Trebali su nas penziće pošteno počastiti”

Josip Mihaljević
1. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Danas je na zagrebačkom Strossmayerovom trgu održan 16. Gerontološki tulum povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Više stotina umirovljenika skupilo se na tijesnom trgu, a događaj je pomalo zasjenio nedolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

gerontološki tulum

Foto: Mirovina.hr

Događaj u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji sa Zakladom Zajednički put počeo je nešto prije 10 sati na zagrebačkom Strossmayerovom trgu.

Umirovljenici feštali tri sata

Obilježavamo Međunarodni dan starijih ljudi dolaskom na Gerontološki tulum!

Više stotina umirovljenika stizalo je iz trenutka u trenutak i trg je vrlo brzo postao premalen. Iskusni umirovljenici su vrlo brzo pronašli štand za besplatnu kavu, a red je na tom štandu bio postojan puna dva sata.

Vrlo brzo uslijedio je i službeni dio programa, uglavnom kroz ples i pjesmu na pozornici. Oko cijelog trga bili su postavljeni štandovi s izrađenim ukrasima i rukotvorinama, uglavnom onih koje organizirano izrađuju umirovljenici u sklopu svojih domova za starije ili umirovljeničkih udruga.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević čestitala je okupljenim umirovljenicima njihov dan i zahvalila svima koji sudjeluju u skrbi za osobe treće životne dobi. Umirovljenicima je kazala da će im Grad Zagreb uvijek biti pouzdan partner:

“Na vama je samo da predložite, a na nama je da uz logistiku i financijsku potporu omogućimo vaš daljnji rad”, kazala je.

Predsjednica se zaputila na tulum pa naprasno otkazala

Međunarodni dan ljudskih prava: Trećina umirovljenika živi u riziku od siromaštva!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala je doći na događaj, ali je na samom putu prema Strossmayerovom trgu otkazala svoj dolazak, saznaje hr.n1info.com. Navodno bi sutra u 12 sati trebala “službeno” objaviti svoju kandidaturu za predsjednicu.

Umjesto nje, došla je izaslanica Renata Margaretić Urlić koja je umirovljenicima kazala da ih je lijepo vidjeti sretne i pune energije.

“Iznimna mi je čast pozdraviti vas u ime predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović i ispričati se što se zbog drugih obaveza morala posvetiti nečem drugom, a ne uživati ovdje s vama u ovom prekrasnom tulumu, u ovoj prekrasnoj energiji. Ne samo da vam se divimo, nego možemo učiti puno toga od vas.

Zlatna dob koju proživljavate i koju nam pokazujete ovdje je doista nešto čemu trebamo dati veliku podršku”, kazala je.

 

Umirovljenici: “Trebali su nas penziće pošteno počastiti”

Maksimirske jeseni 2019. | Mirovina.hr
[FOTOGALERIJA] Maksimirske jeseni: Umirovljenici se uz hranu i druženje oprostili od ljeta

Okupljeni umirovljenici uglavnom su dolazili organizirano iz svojih domova za starije i umirovljeničkih udruga, a na velikoj pozornici ih je nastupalo više od stotinu u raznim plesovima, pjevanju i zabavi.

Strossmayerov trg se možda pokazao premalenim za ovakvu posjećenost, pa smo umirovljenike nalazili na klupama u parku kako iz “daljine” promatraju tulum.

“Bila sam da, ali je malo gužva i malo je glasno za razgovor. Imaju besplatnu kavu za nas penzionere i mislim da sam vidjela neke štrudle. Trebali su nas penziće pošteno počastiti, da se ne vraćamo kući kuhati ručak”, kazala nam je umirovljenica Marija.

Bilo je i onih koji su oduševljeni događajem i koji traže još više ovakvih manifestacija.

“Danas je dan starijih ljudi, ali se ovakve fešte po lijepom vremenu mogu i češće organizirati. Sreo sam par školskih, obišao sve štandove. Uvalili su mi ove letke za dom za starije, gledajte, moram se raspitati o tome”, kazao nam je umirovljenik Marijan.

SDP se s umirovljenicima družio na Trgu bana Jelačića

silvano hrelja
Hrelja ujedinjuje sve umirovljeničke stranke: "Idemo se izboriti za pravedno nasljeđivanje mirovina"

Paralelno s događajem na Strossmayerovom trgu, SDP je sa Strankom umirovljenika (SU) organizirao druženje s građanima na Jelačićevom trgu. Umirovljenici su na nekolicini štandova mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi, te popričati sa šefom Stranke umirovljenika Lazarom Grujićem i šefom SDP-a Davorom Bernardićem.

Kasnije se pojavio i predsjednički kandidat Zoran Milanović koji je okupljenima kazao kako mu je važna potpora umirovljenika i umirovljeničkih stranaka.

 

Održan Gerontološki tulum u Zagrebu: “Trebali su nas penziće pošteno počastiti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap