“Uzela sam muževu obiteljsku mirovinu. Imam li pravo na svoju ušteđevinu iz 2. stupa?”

Josip Mihaljević
21. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Teško je doći do jasnog odgovora u kompliciranom moru propisa koji uređuju mirovinski sustav u Hrvatskoj. Osnovne informacije su većini ljudi poznate, ali za međudjelovanje različitih komponenti mirovinskog sustava bolje je potražiti pomoć od institucija. Ovoga puta analiziramo što se događa s osobnom ušteđevinom u II. stupu umirovljenice koja je korisnica obiteljske mirovine.

Ilustracija: Unsplash

Početkom tjedna javila nam se umirovljenica Suzana (podaci poznati redakciji) koja iza sebe ima turbulentan životni period. Ona i suprug su bili zaposleni u jednoj tvrtki koja je otišla u stečaj, a zadnje dvije godine nisu uopće dobivali plaće, a taj poslodavac im duguje 200.000 kuna koje nikada neće vidjeti.

Suprug je vrlo brzo nakon toga i preminuo zbog prevelikog stresa, a supruga je otišla u obiteljsku mirovinu.

“Po sili zakona morala sam u drugi stup. Obzirom da sam u obiteljskoj mirovini, 70% od suprugove, mojih 27 godina uplata u mirovinski fond i staža otišlo je u vjetar. Poklonjeno lijepoj nam našoj. U dugovima sam, kreditima i ovrhama…”, kazala nam je.

Gospođu je zanimalo sljedeće – budući da je morala štedjeti i u drugom stupu, što će se dogoditi s 80 tisuća kuna koje sjede na njenom računu?

“Blokirana i u dugovima, puno bih riješila tim svojim novcem do kojeg ne mogu jer sam u obiteljskoj mirovini. Ako je to moja privatna imovina i ako sam državi poklonila svoja izdvajanja 27 godina u prvi stup jer sam otišla u obiteljsku mirovinu u kojoj ću i ostati, zašto ne mogu dobiti svoj novac s kojim bi si mogla riješiti 99% životnih problema?”, upitala nas je.

Međuigra obiteljske mirovine i štednje u drugom stupu

Donosimo uvjete i "cijenu" jednokratne isplate dijela mirovine iz II. stupa

Ako vam je preminuli bračni partner štedio u II. stupu, a vi se odlučite za obiteljsku mirovinu, događa se sljedeće. Prvo se njegova mirovina izračuna kao da je štedio samo u prvom stupu (dakle sredstva iz II. stupa se vraćaju u I.), određuje mu se mirovina, a potom i iznos koji će korisnik obiteljske mirovine naslijediti.

No, ovdje se prvenstveno radi o štednji u II. stupu osobe koja koristi obiteljsku mirovinu.

Te novce, dokle god je u obiteljskoj mirovini, neće moći vidjeti. U kratkoj konzultaciji s HZMO-om i Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom kazali su nam da postoji način kako do tog novca.

Gospođa bi, tek kada ostvari uvjete za starosnu mirovinu, nakratko mogla aktivirati svoju starosnu mirovinu, a zatim i sklopiti ugovor o mirovini iz II. stupa s mirovinskim osiguravajućim društvom koje će joj isplaćivati ušteđena sredstva s njenog računa.  Tada bi se, ovisno o visini primanja, otvorila mogućnost da jednokratno podigne 15% ušteđevine iz svog II. stupa, a ostatak ušteđevine bi se isplaćivao “na rate”, odnosno kroz mirovinu. Ni u jednoj kombinaciji ne postoji opcija da se sva ušteđevina iz II. stupa isplati jednokratno. Više o jednokratnoj isplati ušteđevine iz II. stupa možete pročitati OVDJE.

Ušteđevina se može i naslijediti

Novi model obiteljskih mirovina: Uz vlastitu i 50 posto supružnikove!

Evo što su nam po tom pitanju odgovorili iz Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva:

“Sukus svega je da se ugovor o mirovini iz II. stupa, može sklopiti samo ako Vam je isto pravo na mirovinu priznato i iz I. stupa. Pri tome nije bitno da Vam je ta mirovina iz I. stupa u isplati, budući da Zakon o mirovinskom osiguranju razlikuje pravo na mirovinu i isplatu mirovine”, odgovorili su nam iz RMOD-a.

Svakako korisna informacija za korisnike obiteljskih mirovina, kojih je u Hrvatskoj 190 tisuća. Sredstva iz drugog stupa bi im se isplaćivala uz obiteljsku mirovinu.

No, što ako neki umirovljenice i umirovljenici to ne znaju i nikada ne aktiviraju svoju starosnu mirovinu kao korisnici obiteljske mirovine? RMOD ima i odgovor na to pitanje:

“U drugom slučaju, ako korisnica nikada ne zatraži priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, ista sredstva podliježu nasljeđivanju prema Zakonu o nasljeđivanju”, odgovorili su nam iz RMOD-a.

“Uzela sam muževu obiteljsku mirovinu. Imam li pravo na svoju ušteđevinu iz 2. stupa?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap