Novi model obiteljskih mirovina: Uz vlastitu i 50 posto supružnikove!

Josip Mihaljević
14. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Tko god prati umirovljeničke želje diljem Hrvatske, shvatit će da je jedna od najvećih drugačiji model obiteljskih mirovina. Trenutačno umirovljenici kada im premine partner mogu birati između svoje mirovine ili 70% mirovine preminulog partnera. Novi model bi znatno pojačao umirovljenička primanja – mogli bi zadržati cijelu svoju mirovinu i primati 50% partnerove!

Foto: Unsplash

Prijedlog zakona oko nacionalne mirovine, odnosno nacionalne naknade za starije osobe je u samoj završnici, a u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava kreće izrada još jednog modela koji bi trebao spriječiti siromaštvo u starosti, piše Vecernji.hr.

Radi se o jednom od najglasnijih umirovljeničkih zahtjeva posljednjih nekoliko godina – drugačijem modelu nasljeđivanja mirovina.

Prosječna obiteljska mirovina danas iznosi 2053,70 kuna

[INTERVJU] Hrelja: Ovo su preduvjeti za nasljeđivanje mirovina u Hrvatskoj

Obiteljsku mirovinu u Hrvatskoj najčešće prima supruga čija je mirovina znatno manja od preminulog supruga. Pritom se mora odreći svoje mirovine, a primat će samo 70% suprugove.

Prosječno, takve mirovine prema podacima HZMO-a danas iznose 2053,70 kuna, oko 450 kuna manje od prosječne starosne mirovine u Hrvatskoj.

Čitava svoja mirovina + 50% preminulog bračnog partnera

Hrelja i Žagar

HSU: Prioritet nije nacionalna mirovina, nego nasljeđivanje mirovine od pokojnog supružnika

Jučer je održan prvi sastanak radne skupine za izmjenu modela obiteljske mirovine, a zajednički prijedlog Sindikata i Matice umirovljenika je na tragu onoga što umirovljenici, ili bolje rečeno umirovljenice traže. Naglasili su da 94% svih obiteljskih mirovina primaju žene, a prijedlog temelje na austrijskom modelu nasljeđivanja mirovina.

“Kao hitno rješenje tražimo da se dio naslijeđene mirovine prvo poveća sa 70% na barem 85%, a kasnije da se taj postotak zadrži za one koji nemaju svoju mirovinu. Žene koje su zaradile vlastitu mirovinu ne bi trebale ostati bez nje već je trebaju zadržati, a uz nju bi se trebalo dodati 50 posto mirovine preminule partnerice ili partnera, i to tako da se množi staž s aktualnom vrijednosti mirovine”, objasnila je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović.

Na primjer, recimo da preminuli bračni partner ima nekih prosječnih 30 godina radnog staža. Tada bi se broj godina staža pomnožio s aktualnom vrijednosti mirovine (AVM; danas iznosi 67,97 kuna), dolazimo do iznosa od 2.039,10 kuna. Pola od toga, odnosno 1019.55 kuna, iznos je za koji bi se uvećala mirovina od udovice tog partnera.

Osim povećanja, predviđeni su prihodovni cenzus po uzoru na njemački model, u koji ulazi i prihod od imovine, a gornji limit od dvije prosječne mirovine, kao u austrijskom modelu.

“Tako da ne možete dobiti svih 50 posto njegove mirovine ako vam je muž bio saborski zastupnik”, pojasnila je Jasna A. Petrović.

Također, Petrović je kazala kako bi se ovaj model odnosio samo na civilne, a ne na braniteljske obiteljske mirovine.

Ima li ovaj ambiciozan prijedlog šanse?

Šemper: Obiteljske mirovine najveća su nepravda mirovinskog sustava

U Ministarstvu rada kažu da je zadatak radne skupine, nakon sveobuhvatne analize sustava i usporedbe s modelima drugih zemalja članica EU te financijskih procjena mogućeg opterećenja državnog proračuna, iznaći mogućnost za reviziju trenutno važećeg modela obiteljskih mirovina.

Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe o ovom će prijedlogu raspraviti na sjednici 6. ožujka.

“Bila sam uvjerena da će sigurno proći i nacionalna naknada za umirovljenike, a ona nije nikakav predizborni štos, već stvarna mjera za pomoć najsiromašnijima, prije svega ženama iz ruralnih područja. Također, vjerujem da se moramo izboriti i za najsiromašnije s mirovinama, a to su žene s obiteljskim mirovinama”, optimistična je Jasna Petrović.