Odgađa se uvođenje covid potvrda u zdravstvo i socijalu: Što s onima koji se ne žele testirati?

Josip Mihaljević
28. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Stožer je najavio uvođenje covid potvrda u zdravstveni sustav i domove za starije počevši od 1. listopada. To će se po svemu sudeći odgoditi, a problem je u tomu što resorna ministarstva nisu razradila upute za ustanove na koje se obveza odnosi. Pogotovo ih muči kako penalizirati zaposlenike koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid, a ne žele se stalno testirati.

covid potvrda

Foto: Unsplash

Obavezne covid potvrde u zdravstvu i socijali ipak neće stupiti na snagu od 1. listopada, kako je ranije najavio Stožer civilne zaštite, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Problem je nastao jer resorna ministarstva (Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike) nisu dovoljno razradila upute za ustanove na koje se obveza odnosi, a posebice je problematično kako penalizirati zaposlenike koji nisu cijepljeni, nisu preboljeli, a odbijaju se testirati kako bi zadovoljli “zelenu” boju na covid potvrdi.

Kako piše Jutarnji, plan je bio da će se u takvim slučajevima gledati kao da ti radnici nisu došli na posao, ali nije razrađeno što će se dogoditi ako osoba više puta odbije test – je li tada moguć otkaz? Stožer će radije pričekati s uvođenjem ove mjere, odnosno resornim ministarstvima dati vremena da ispeglaju sve nejasnoće, nego da mjera pošto-poto zaživi. Ipak, covid potvrde u zdravstvu i socijali najranije bi mogle stupiti na snagu već 4. listopada u ponedjeljak.

Radnici u socijali: Bilo kakva penalizacija ne dolazi u obzir

Detalji nove mjere, što se tiče zdravstva, uglavnom su poznati. Ne samo da će covid potvrde morati imati svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, nego i oni koji rade u krugu bolnice, a zaposlenici su drugih tvrtki (pekare, trgovine, ugostiteljski objekti…), ali i pacijenti.

Veći je problem, čini se, u sustavu socijalne skrbi. Iz Ministarstva rada poručuju kako je sve spremno i da će javnost saznati detalje kada odluka Stožera bude potpisana. To je izazvalo neugodu među samim zaposlenicima – Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi smatra takvu komunikaciju neodgovornom i ljute se jer sve saznaju iz medija.

jadranka dimic
Obavezne covid potvrde u domovima za starije: "Nekorektno, nepotrebno i diskriminirajuće"

“Nitko nam se nije obratio tako da nemamo ni jednu službenu informaciju. Uvođenje covid potvrde zapravo je još na razini ‘rekla-kazala’ s obzirom na to da nemamo informaciju ni na koga se odnosi ni pod kojim uvjetima”, poručila je Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata.

Dimić je već ranije najavila kako štrajk radnika u socijali nije isključen:

“Bilo kakva penalizacija ne dolazi u obzir, odnosno mi smo protivnici toga. Kako ne znamo detalje, još ne možemo ni govoriti o aktivnostima koje pripremamo. Uskoro ćemo imati sastanak, anketirat ćemo članstvo, a onda ćemo, bude li penalizacije, poduzeti sve moguće akcije koje nam dozvoli zakon”, kazala je Dimić.

Odgađa se uvođenje covid potvrda u zdravstvo i socijalu: Što s onima koji se ne žele testirati?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap