Odbrojavanje do mirovine: Evo koliko trebate štedjeti da biste zaradili 34.734 kune

mirovina.hr
6. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Najvažnije je sa štednjom započeti što prije. Evo koliko možete uštedjeti i zaraditi s državnim poticajima i prinosima fonda ako u treći stup svake godine uplaćujete 5000 kuna godišnje ili 417 kuna mjesečno. To je iznos na koji ostvarujete maksimalne državne poticaje od 750 kuna.

dobrovoljna mirovinska štednja

Dobrovoljna mirovinska štednja jedina je na koju ostvarujete državne poticaje, doznajte sve o tome | Foto: UMFO


Omogućavaju mirovinski fondovi

Približno 400.000 građana već štedi u dobrovoljnim mirovinskim fondovima! Doznajte kako i vi možete dobiti do 750 kuna poticaja od države i još ostvariti prinose fonda. Ako odmah počnete štedjeti 5000 kuna godišnje, uz maksimalne poticaje od 750 kuna godišnje i prinose fonda od 3,5 posto nakon 20 godina imat ćete ušteđeno 167.557 kuna – čak 67.557 kuna više nego što ste uplatili! To je dodatna štednja na našu mirovinu iz drugog stupa. Kako biste mogli istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja najveći interaktivni specijal Gospodin Fin: Financije za svakoga.

Riješite kviz i doznajte kako istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu te zašto je dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu trenutno najisplativija s državnim poticajima, prinosima fonda i olakšicama za poslodavce. U e-knjizi “Dobar plan za mirovinu” istražite s Gospodinom Finom drugi mirovinski stup. S Gospodinom Finom, prvim hrvatskim virtualnim pomoćnikom mirovinskih fondova, možete odmah razgovarati i na Viberu te dobiti dodatne, personalizirane informacije o tome kako štedjeti za mirovinu!


Kako ostvariti državne poticaje na mirovinsku štednju?

Dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu jedina je na koju možete ostvariti državne poticaje do 750 kuna godišnje, prinose fonda i olakšice za poslodavce. Uplate u dobrovoljne mirovinske fondove potpuno su fleksibilne jer uplaćujete kada i koliko želite. Nema nikakvih ograničenja ni kad je riječ o dobi jer takvu štednju mogu uplaćivati svi, bez obzira na to rade li, školuju se ili su već u mirovini. Država na dobrovoljnu mirovinsku štednju daje još 15 posto poticaja, uz maksimalan iznos od 750 kuna, koje je moguće ostvariti tijekom jedne kalendarske godine.

Donosimo najvažnije izračune za pametnu mirovinsku štednju | Foto: Pexels

To znači da ćete na uplatu dobrovoljne mirovinske štednje tijekom jedne kalendarske godine do ukupno 5000 kuna od države dobiti poticaje u iznosu od 750 kuna. Ako uplatite manje, uvijek dobivate još 15 posto uplaćenog iznosa, a ako uplatite više, ograničenje poticaja ostaje na 750 kuna. Mirovinski fond pritom ostvaruje prinose i na vaše uplate i na državne poticaje. Važno je znati da dobrovoljnu mirovinsku štednju možemo početi koristiti već sa 55 godina. Do 30 posto svoje ušteđevine moguće je podići jednokratno.

Najvažnije je sa štednjom započeti što prije. Evo koliko možete uštedjeti i zaraditi s državnim poticajima i prinosima fonda ako u treći stup svake godine uplaćujete 5000 kuna godišnje ili 417 kuna mjesečno. To je iznos na koji ostvarujete maksimalne državne poticaje od 750 kuna.

Koliko ćete imati na računu nakon 5, 15 ili 25 godina štednje?

Nakon pet godina uplata, uz prinose od 3 posto, na svojem ćete računu imati ukupno 31.324* kune ili 6324 kune više. Uz ukupne uplate od 25.000 kuna u pet godina, dobit ćete 3982 kune državnih poticaja s prinosima te još 2342 kune prinosa fonda.

Ako isti iznos, od 5000 kuna godišnje ili malo manje od 417 kuna mjesečno, uplaćujete 15 godina, uz prinose od 3 posto na računu biste mogli imati 109.734* kune ili čak 34.734 kune više nego što ste uplatili. Na dobrovoljnu mirovinsku štednju u ovom ćete slučaju ostvariti 13.949 kuna državnih poticaja s prinosima te još 20.784 kune prinosa, odnosno zarade mirovinskog društva.

Najviše se isplati dugoročna štednja | Foto: Pexels

Najveću zaradu, naravno, ostvarujete dugoročnom štednjom. Ako godišnji iznos od 5000 kuna uplaćujete 25 godina, ukupno ćete u dobrovoljni mirovinski fond uplatiti 125.000 kuna, a uz prinose fonda od 3 posto na svojem ćete računu imati čak 215.110 kuna. To je potencijalna zarada od čak 90.110 kuna! Naime, tijekom cijelog razdoblja štednje ostvarit ćete pravo na državne poticaje s prinosima fonda u ukupnom iznosu od 27.345 kuna te još 62.765 kuna prinosa, odnosno zarade koju je za vas ostvario dobrovoljni mirovinski fond.

Štednja oko 400.000 građana u dobrovoljnim mirovinskim fondovima premašila je krajem prošle godine 7,3 milijarde kuna. Prosječan godišnji prinos u dobrovoljnim mirovinskim fondovima kreće se između 3 i 7 posto.

(Izvor: Hanfa, rujan 2021. Izračun: kalkulator dobrovoljnih mirovinskih fondova. Izračun je informativan i nije jamstvo budućih prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti.)

Analizirali smo prinose obveznih mirovinskih fondova u 20 godina rada: Evo što to znači za naše mirovine

Riješite Fin kviz i doznajte kako donosite financijske odluke

Što biste učinili da sada dobijete 1500 kuna – potrošili ih odmah ili ih uštedjeli za nešto što vam je važno u budućnosti? Da biste doznali koji ste od tri tipa osobnosti kada je riječ o financijskim prioritetima, riješite Fin kviz, koji je razvijen s bihevioralnim stručnjacima. Otkrijte jeste li među onima koji žele sigurnost, pa planirano i oprezno donosite odluke, jeste li dinamični te sami pokrećete stvari oko sebe ili ste negdje između ta dva tipa osobnosti. Ovisno o tome koji ste tip, istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu.

RIJEŠITE FIN KVIZ!

Riješite Fin kviz | Foto: UMFO

Uz e-knjigu ‘Dobar plan za mirovinu’ istražite kako štedjeti

Preuzmite e-knjigu “Dobar plan za mirovinu“, najveći vodič o tome kako štedjeti i kako se ostvaruju prinosi u drugom i trećem mirovinskom stupu, te s Gospodinom Finom istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu. Vodeći financijski stručnjaci savjetuju vam kako štedjeti za svoju mirovinu.

PREUZMITE E-KNJIGU ‘DOBAR PLAN ZA MIROVINU’

Preumite e-knjigu | Foto: UMFO

Razgovarajte na Viberu s Gospodinom Finom

Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom na Viberu i uz pomoć prvog virtualnog pomoćnika mirovinskih fondova saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te istražite sve mogućnosti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

gospodin fin

Foto: UMFO

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ZAPOČNITE ODMAH RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Pogledajte najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama

Pratite najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu. S Gospodinom Finom napravite dobar plan za svoju mirovinu! Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO DOBITI 750 KUNA POTICAJA NA ŠTEDNJU


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima portala mirovina.hr i  Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap