Analizirali smo prinose obveznih mirovinskih fondova u 20 godina rada: Evo što to znači za naše mirovine

mirovina.hr
26. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Iduća je godina, 2022., dvadeseta godina rada obveznih mirovinskih fondova u Hrvatskoj. U njima za svoju mirovinu iz drugog stupa, uplatom 5 posto obveznih mirovinskih doprinosa, štedi više od dva milijuna građana. Ovo su najvažnije brojke za naše mirovine.

mirovinski fondovi

Evo kako su radili obvezni mirovinski fondovi zadnjih dvadeset godina | Foto: UMFO


Omogućavaju mirovinski fondovi

Na obveznu mirovinsku štednju svi ostvarujemo prinose, odnosno zaradu. Fondovi A kategorije od početka rada do danas za nas su ostvarili prinose od 7,5 posto, fondovi B kategorije od 5,4 posto, a fondovi C kategorije od 4,6 posto. Kako biste mogli istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja najveći interaktivni specijal Gospodin Fin: Financije za svakoga.

Riješite kviz i doznajte kako istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu te zašto je dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu trenutno najisplativija s državnim poticajima, prinosima fonda i olakšicama za poslodavce. U e-knjizi “Dobar plan za mirovinu” istražite s Gospodinom Finom drugi mirovinski stup. S Gospodinom Finom, prvim hrvatskim virtualnim pomoćnikom mirovinskih fondova, možete odmah razgovarati i na Viberu te dobiti dodatne, personalizirane informacije o tome kako štedjeti za mirovinu!


Obvezni mirovinski fondovi u rujnu 2021. upravljali su imovinom od 129 milijardi kuna. To je ukupan iznos koji su svi članovi uplatili na osobne račune u svojem obveznom mirovinskom fondu i prinosi, odnosno zarada koje su na te uplate ostvarila mirovinska društva koja upravljaju imovinom fondova.

Prema izvješću Hanfe, najveće prosječne prinose, od 9,39 posto (Mirex A), u devet mjeseci 2021. ostvarili su mirovinski fondovi A kategorije. Fondovi kategorije A, namijenjeni ponajprije mlađim članovima koji su uz dulje razdoblje štednje spremni preuzeti malo veći rizik uz potencijalno veće prinose, odnosno zaradu, od početka rada ostvarili su prosječne godišnje prinose od 7,51 posto. U posljednjih 12 mjeseci prosječan prinos Mirexa A iznosi 13,71 posto.

mirovinski fondovi

Stručnjaci uvijek ističu da prinose na mirovinsku štednju treba analizirati dugoročno | Foto: UMFO

Pandemiji unatoč, prinosi rastu

Fondovi B kategorije, koji su umjereno rizični i u njima je većina članova, u devet mjeseci 2021. ostvarili su prosječan prinos od 5,2 posto (Mirex B), a od početka rada godišnji je prosjek 5,47 posto. U posljednjih 12 mjeseci prosječni prinosi iznose 7,06 posto.

Fondovi C kategorije, koji su najmanje rizični i namijenjeni članovima kojima je do mirovine ostalo manje od pet godina, u 2021. su ostvarili prosječan prinos od 0,56 posto (Mirex C). U posljednjih 12 mjeseci ostvarili su prosječan prinos od 1,26 posto, a od početka rada njihov prosječan godišnji prinos iznosi 4,66 posto.

Stručnjaci uvijek ističu da prinose na mirovinsku štednju treba analizirati dugoročno s obzirom na to da zaposleni štede za mirovinu nekoliko desetljeća, tijekom kojih su uobičajeni povoljni i nepovoljni gospodarski ciklusi. Svi se sjećamo velike ekonomske krize iz 2008., a nepovoljan utjecaj pandemije na svjetsku ekonomiju obilježio je i 2020. Unatoč pandemiji, obvezni mirovinski fondovi za svoje su članove u protekloj godini ostvarili prinose od 0,43 posto u fondovima kategorije A, od 0,94 posto u fondovima kategorije B te od 1,15 posto u fondovima kategorije C. Zarade hrvatskih OMF-ova u 2020. iznosile su ukupno za sve njih 1,2 milijarde kuna.

gospodin fin
Gospodin Fin: Evo koliko trebate štedjeti da biste zaradili 33.593 kune

Kako provjeriti prinose na osobnom računu?

Ostvarene prinose svaki član može pratiti provjerom stanja na osobnom računu u svojem obveznom mirovinskom fondu pozivom na besplatan info felefon ili na web stranici svojeg fonda, SMS porukom ili aplikacijom koju imaju pojedini fondovi. Jednom godišnje fondovi svim članovima šalju izvješće o stanju na njihovom računu – mirovinskoj štednji i ostvarenim prinosima.

Evo primjera stanja računa zaposlenika koji zarađuje prosječnu hrvatsku plaću i od 2002. uplaćuje 5 posto obveznog mirovinskog doprinosa. On je u fond kategorije B do sada uplatio ukupno 88.038 kuna, a na računu ima 143.908 kuna ili čak 55.870* kuna više. Provjeravate li vi stanje na osobnom mirovinskom računu?

(Izvor: Izvješće Hanfa rujan 2021.; Izračun obveznih mirovinskih fondova je informativan i nije jamstvo budućih prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti)

Riješite Fin kviz i doznajte kako donosite financijske odluke

Što biste učinili da sada dobijete 1500 kuna – potrošili ih odmah ili ih uštedjeli za nešto što vam je važno u budućnosti? Da biste doznali koji ste od tri tipa osobnosti kada je riječ o financijskim prioritetima, riješite Fin kviz, koji je razvijen s bihevioralnim stručnjacima. Otkrijte jeste li među onima koji žele sigurnost, pa planirano i oprezno donosite odluke, jeste li dinamični te sami pokrećete stvari oko sebe ili ste negdje između ta dva tipa osobnosti. Ovisno o tome koji ste tip, istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu.

RIJEŠITE FIN KVIZ!

mirovinski fondovi

Fin kviz razvijen je u suradnji s bihevioralnim stručnjacima | Foto: UMFO

Uz e-knjigu ‘Dobar plan za mirovinu’ istražite kako štedjeti

Preuzmite e-knjigu “Dobar plan za mirovinu”, najveći vodič o tome kako štedjeti i kako se ostvaruju prinosi u drugom i trećem mirovinskom stupu, te s Gospodinom Finom istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu. Vodeći financijski stručnjaci savjetuju vam kako štedjeti za svoju mirovinu.

PREUZMITE E-KNJIGU ‘DOBAR PLAN ZA MIROVINU’

Razgovarajte na Viberu s Gospodinom Finom

Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom na Viberu i uz pomoć prvog virtualnog pomoćnika mirovinskih fondova saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te istražite sve mogućnosti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ZAPOČNITE ODMAH RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Pogledajte najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama

Pratite najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu. S Gospodinom Finom napravite dobar plan za svoju mirovinu! Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO DOBITI 750 KUNA POTICAJA NA ŠTEDNJU


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima portala mirovina.hr i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap