Od rujna će se u eurima iskazivati i mirovinske štednje građana u drugom stupu

Matej Markovinović
10. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Kao što su nam već ranije potvrdili iz HZMO-a, umirovljenici će svoje mirovine vidjeti u eurima već početkom rujna. No, promjene će zadesiti i sve zaposlene koji svaki mjesec iz bruto plaće izdvajaju pet posto obveznih doprinosa u drugi stup.

euro valuta

Foto: Unsplash

Umirovljenici će mirovine po prvi puta vidjeti u eurima već početkom rujna, istog mjeseca kada će se dogoditi i rekordno usklađivanje. Promjene će, doduše, zahvatiti i sve zaposlene koji svaki mjesec iz svoje bruto plaće izdvajaju pet posto obveznih doprinosa u drugi stup.

Bez dodatnih troškova

Naime, kako prenosi Jutarnji list, stanje na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu prikazivat će se u eurima i kunama od 5. rujna ove godine. Tada, podsjetimo, na snagu stupa obveza dvojnog iskazivanja cijena, kako bi se potrošači lakše navikli na nadolazeću valutu.

Iz Udruge društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava ističu da više od 2,1 milijuna članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ne mora dostavljati nikakve dodatne podatke niti će imati dodatne troškove zbog uvođenja eura.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Također, uz primjenu fiksnog tečaja konverzija, uvođenje eura neće utjecati na stanje novčane vrijednosti na osobnim računima članova obveznih mirovinskih fondova jer se vode u obračunskim jedinicama. Uz to, novčana vrijednost imovine na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu, prikazivat će se na potvrdama i u izvješćima i u kuni i u euru od 5. rujna.

Informativni izračun u eurima i kunama

euro
Donosimo izračun: Evo koliko će iznositi mirovina u eurima

Osim toga, budući korisnici mirovina iz drugog i trećeg stupa, od 5. rujna dobivat će informativne izračune u kunama i eurima, dok će od 1. siječnja 2023. godine informativni izračuni biti samo u eurima. Kod mirovina iz trećeg stupa svi su ugovori već ugovoreni u eurima pa se navodi kako kod njih neće biti promjena.

Početkom srpnja napravili smo izračun koliko će pojedine mirovine iznositi u eurima. Prema tadašnjem stanju, prosječna neto mirovina od 2.706,50 kuna iznosit će 359,91 euro, dok će prosječna neto mirovina bez međunarodnih ugovora od 3.048,46 kuna iznositi 404,60 eura.

Za usporedbu, prosječna braniteljska mirovina od 6.131,47 kuna iznosit će 813,78 eura, dok će prosječna zastupnička mirovina od 10.719,35 kuna iznositi 1.422,70 eura. Više o tome pročitajte ovdje.

Od rujna će se u eurima iskazivati i mirovinske štednje građana u drugom stupu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap