Od iduće godine kune će se moći mijenjati samo u HNB-u, otkrili su sve detalje

Ana Kanazir
15. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Još uvijek stignete promijeniti novčanice i kovanice kuna u bankama, FINA-i ili Hrvatskoj pošti. Ipak, od 1. siječnja se ovo mijenja i bit će moguće samo u Hrvatskoj narodnoj banci. Neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu, napominju iz HNB-a.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Kune odavno više nisu valjana valuta, ali mnogi građani ih i dalje nisu zamijenili za euro, što pokazuje i ova naša anketa. Ipak, od 1. siječnja će se ovo moći napraviti samo u HNB-u.

Novac će se moći zamijeniti i poštom

Stara valuta teško umire: Veliki dio vas i dalje čuva kune za uspomenu

Građani će od 1. siječnja moći preostale kune zamijeniti samo u poslovnici Hrvatske narodne banke na adresi Zagreb, Franje Račkoga 5. Hrvatska narodna banka će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.

Osim toga, iznosi manji od 15.000,00 kuna moći će se, na osobnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3 u Zagrebu, napominju iz HNB-a.

Vratilo se samo 25 posto kovanica kune

Ipak, ako imate potrgane novčanice, njih možete zamijeniti pod nekoliko uvjeta.

– Neprikladne euronovčanice, za koje je prethodno utvrđeno da su autentične, zaprimaju se i zamjenjuju, ako donositelj predoči više od 50 posto te novčanice. HNB mijenja novčanice koje su ekstremno oštećene, koje su tako oštećene da se ne može utvrditi autentičnost bez posebne analize, rekao je Damir Bićanić, Sektor za gotov novac HNB-a, o čemu smo pisali ovdje.

Otkrili su i kako je na dan 14. prosinca od 500.000.000 komada novčanica koje su bile polovicom 2022. u optjecaju i pričuvama Hrvatske narodne banke, vraćeno oko 438.600.000, odnosno 88 posto, ali od tri milijarde kovanica u opticaju vratilo se tek 760.500.000, odnosno 25 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap