Stara valuta teško umire: Veliki dio vas i dalje čuva kune za uspomenu

Ana Kanazir
8. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Zamjena kuna je moguća u poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i FINA-e do 1. siječnja iduće godine, a nakon toga će se moći mijenjati samo u HNB-u. Ipak, mnogi građani i dalje nisu zamijenili sve kune, a to su nam rekli i rezultati naše ankete. Vas 39,27 posto je otkrilo kako čuvate kune doma za uspomenu, ali s druge strane je vas 38,70 posto još ranije sve zamijenilo.

Kuna, novac | Foto: mirovina.hr

Građani su do 31. listopada vratili 87 posto novčanica kuna, ali je zato vraćeno samo 25 posto kovanica kuna, navodi HNB. U našoj posljednjoj anketi u kojoj smo vas pitali imate li još doma kune smo dobili 522 glasova, a najviše vas je odlučilo ostaviti nešto valute za uspomenu.

Novčanice kuna na okupu
Rok za zamjenu kuna u bankama se bliži, a iz HNB-a javljaju koliko građana još to nije učinilo

Iako se rok za zamjenu kuna u bankama, Hrvatskoj pošti i FINA-i bliži, odnosno ističe 1. siječnja 2024. godine, ova valuta će se u HNB-u moći promijeniti i nakon tog datuma. Poznato je i kako su građani do 31. listopada vratili 87 posto novčanica kuna, ali je zato vraćeno samo 25 posto kovanica kuna, navodi HNB.

Prema rezultatima naše ankete vas 39,27 posto, odnosno 205 vas nam je priznalo kako čuvaju kune za uspomenu. S druge strane, samo tri osobe manje, vas 202 ili 38,70 posto je sve kune zamijenilo još ranije.

Vas 53 ili 10,15 posto nam je otkrilo kako nema više doma kune jer se s njima više ništa ne može napraviti. Mali postotak vas ih planira uskoro zamijeniti, dok ih je vas 4,79 posto većinom zamijenilo.

Rezultate možete vidjeti ispod:

rezultati ankete kune

Rezultati ankete | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap