Rok za zamjenu kuna u bankama se bliži, a iz HNB-a javljaju koliko građana još to nije učinilo

Ana Kanazir
2. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Euro je kao valuta u Hrvatsku uveden prije gotovo godinu dana, a sada se bliži rok za zamjenu kuna u poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i FINA-e. Točnije, ovaj rok istječe 1. siječnja 2024. godine, dok će nakon tog datuma zamjena biti moguća samo u HNB-u. Poznato je i kako su građani do 31. listopada vratili 87 posto novčanica kuna, ali je zato vraćeno samo 25 posto kovanica kuna, navodi HNB.

Novčanice kuna na okupu

Kune i euri, novac | Foto: mirovina.hr

Kako ne biste sve ostavljaju za zadnji čas, iz Hrvatske narodne banke su objavili kako i dalje zamjena kuna za euro nije u potpunosti izvršena, točnije kovanica, ali i kako će se oni moći još neko vrijeme vraćati u HNB-u. Objavili su i koliki postotak kuna je vraćen, ali i mogu li se zamijeniti uništene novčanice eura.

Veliki broj kovanica još nije zamijenjen

Novčanice kuna kao i kovanice građani mogu do 31. prosinca zamijeniti u bankama, FINA-i i Hrvatskoj pošti, dok od 1. siječnja 2024. oni prestaju pružati tu uslugu pa će se ovaj novac moći zamijeniti samo u HNB-u. Ipak, treba znati informaciju kako će HNB trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. godine.

Zanimljiv je i podatak kako je do 31. listopada od ukupno 500.000.000 komada novčanica koje su bile u opticaju, vraćeno 436.200.000 kuna. Odnosno, radi se o 87 posto. S druge strane, građani nisu vraćali toliko kovanica kojih je u opticaju bilo 3 milijarde, a vratilo se tek 742.000.000 kuna, odnosno 25 posto. Poznato je i kako je na dan 30. listopada u opticaju bilo 4,85 milijarde kuna, a to je ujedno i iznos koji još građani moraju zamijeniti.

euro
Znate li kako prepoznati lažne eure? Imamo detaljne upute

Potrgane novčanice se mogu promijeniti, ali…

– Napominjemo da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute, poručuju iz HNB-a.

Osim toga, iz HNB-a kažu kako je u opticaju i sve više obojanih ili potrganih novčanica eura, ali i kako se i one mogu zamijeniti u banci ili u FINI, ali samo uz jedan uvjet.

– Neprikladne euronovčanice, za koje je prethodno utvrđeno da su autentične, zaprimaju se i zamjenjuju, ako donositelj predoči više od 50 posto te novčanice. HNB mijenja novčanice koje su ekstremno oštećene, koje su tako oštećene da se ne može utvrditi autentičnost bez posebne analize, rekao je Damir Bićanić, Sektor za gotov novac HNB-a, a prenosi N1info.hr.

Uvijek je dobro i podsjetiti kako točno izgledaju krivotvorene novčanice, što možete vidjeti i u ovom tekstu.

Kako vi stojite s kunama nam možete otkriti u našoj novoj anketi ispod:

Imate li još doma kune?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap