Novosel odbacio Pavićeve optužbe za politikanstvo, očekuje pola milijuna potpisa

Jasmina Grgurić Zanze
20. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Predstavnici triju sindikalnih središnjica u ponedjeljak su predstavili referendumsku inicijativu “67 je previše” kojom će se od 27. travnja do 11. svibnja prikupljati potpisi za referendum protiv rada do 67. godine i visoke penalizacije prijevremenog umirovljenja. Jučer se o svemu očitovao i ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, koji je sindikaliste i oporbu optužio za politikanstvo i udruženi pokušaj destabilizacije mirovinskog sustava, tempiran upravo u vrijeme izbora za Europski parlament. Iako su se predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel i ministar Marko Pavić susreli sinoć u Otvorenom, sindikalist je iskoristio i zasebnu priliku kako bi opovrgnuo ministrove optužbe.

Mladen Novosel Snimak zaslona: Youtube/Otvoreno (HRT)

Mladen Novosel tvrdi da Hrvatska nema problema s održivošću mirovinskog sustava, kako to ministar Marko Pavić prikazuje, da vremenski termin prikupljanja potpisa za referendum nema veze s politikantstvom ni europskim izborima te da očekuje da će prikupiti oko pola milijuna potpisa. Tvrdi i da nije istina kako na godišnjoj razini nedostaje 18 milijardi kuna za mirovine, nego je riječ o 5 milijardi koje bi se lako nadoknadile kad bi se kontroliralo uplaćivanje doprinosa, primjenjivali kolektivni ugovori, povisila minimalna plaća i riješio problem mirovina po posebnim propisima.

Mirovinski sustav je održiv, smatra

“Netočne su tvrdnje ministra Pavića da je naš mirovinski sustav neodrživ. On je u prosjeku mirovinskih sustava ostalih europskih zemalja. U Hrvatskoj problem održivosti mirovinskog sustava ne postoji, postoje samo nesposobne vlade koje traže rješenja preko leđa radnika, idemo produljiti, idemo penalizirati, a stvarne probleme ne žele rješavati” – rekao je Novosel u Intervjuu tjedna Media servisa.

Ministar Pavić nervozan: "Sindikati se s oporbom bave politikanstvom, žele destabilizirati mirovinski sustav"

Pojasnio je da će pitanje na referendumu biti u obliku zakonskog prijedloga.

“Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Očekujemo više od pola milijuna potpisa građana, najmanje, te da se referendum održi i da građani na referendumu zaokruže za takav zakon. On se automatizmom mora unijeti u zakonsku formu. Saborski zastupnici više nemaju mogućnost osporavati takav zakon” – pojasnio je sindikalist.

Sve referendumske inicijative sindikata su uspjele

Kazao je i kako se inicijativa slučajno poklopila s europskim izborima te da se ne boji neuspjeha kakvog su doživjele prethodne referendumske inicijative, jer nisu uspjele prikupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Podsjetio je i da su sve referendumske inicijative u kojima je sudjelovao SSSH i ostale sindikalne središnjice uspjele.

milan kujundžić
Ministar Milan Kujundžić komentirao dobnu granicu umirovljenja: "Od rada se ne obolijeva"

Osim što je odbacio optužbe ministra Pavića za politikanstvo, komentirao je i izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića da se od rada ne obolijeva.

“Nakon tolikog broja profesionalnih bolesti u RH i toliko ozljeda na radu koje se svake godine moraju dogoditi, a u prosjeku je oko 17 tisuća ozljeda na radu i teško ozlijeđenih radnika te radnika sa smrtnim posljedicama, licemjerno je da netko kaže da se u Hrvatskoj od rada ne obolijeva. U Hrvatskoj se, nažalost, previše obolijeva od rada” – rekao je Novosel.

 

Novosel odbacio Pavićeve optužbe za politikanstvo, očekuje pola milijuna potpisa
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap