Ministar Milan Kujundžić komentirao dobnu granicu umirovljenja: “Od rada se ne obolijeva”

Josip Mihaljević
19. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Nesuđeni predsjednik RH i sadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovno šokira s izjavama. Danas je na poslovnom doručku u organizaciji Američke gospodarske komore, komentirajući dobnu granicu umirovljenja kratko kazao “od rada se ne obolijeva.”

milan kujundžić

Foto: Ministar zdravstva Milan Kujundžić | Youtube screenshot

Ministar zdravstva Milan Kujundžić jedan je od najopterećenijih ministara kada pričamo o aferama. Otprilike pola njih dolazi iz sustava zdravstva, a pola zbog nepromišljenih izjava.

Od rada se ne obolijeva?

Kujundžić je danas ujutro sudjelovao na poslovnom doručku koji je organizirala Američka gospodarska komora na temu “Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj”, piše hr.n1info.com.

Nakon tematskog govora gdje je pričao o nedostatku liječnika u Hrvatskoj, kratko je komentirao inicijativu sindikata koji žele vratiti dob za umirovljenje natrag na 65 godina starosti. Ministar je kazao kako se o toj problematici može raspravljati s “etičkog biološkog aspekta”, ali i da trendovi starenja stanovništva dolaze u Hrvatsku:

“Sve smo starija populacija i moramo razmišljati o pomicanju dobne granice do kad se radi. Neovisno o tome hoće li i kada taj zakon stupiti na snagu, to treba omogućiti”, smatra Kujundžić.

Upitan da prokomentira utjecaj rada u poznim godinama na zdravstveni sustav, ispalio je: “Od rada se ne obolijeva.”

Ministar koji pola godine ne rješava problem sve većeg broja umirovljenika

pavić i kujundžić
Nova skupina umirovljenika usklađivanjem prelazi cenzus za dopunsko, što čekaju ministri?

Podsjetimo na još uvijek nerješen problem sve većeg broja umirovljenika koji uključuje resor ministra Kujundžića. Drugo prošlogodišnje usklađivanje mirovina u rujnu iznosilo je 2,7 posto, što je prosječnom umirovljeniku povisilo mirovinu za 63 kune.

Svi oni umirovljenici koji su “prevalili” iznos mirovine od 1.936 kuna (ako su samci) ili 1.516 kuna (po članu obitelji) – ostali su bez besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja. Tada su ministri rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministar zdravstva Milan Kujundžić obećali riješiti taj problem.

Nisu ga riješili, ima već pola godine, a već se dogodilo i novo usklađivanje i još jedna skupina je prešla cenzus i ostala bez dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Dopunsko zdravstveno će sve te umirovljenike, ako ga žele, koštati 70 kuna mjesečno, odnosno 840 kuna godišnje. A “povećana” mirovina će im u posljednjem usklađivanju iznositi 360-ak kuna!

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap