Zaželi: Uručeni novi ugovori za pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama

Jasmina Grgurić Zanze
30. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Program ‘Zaželi’ ušao je u novu fazu, a ovoga puta trajat će tri godine, što daje veću sigurnost zaposlenima, ali i starijim i nemoćnim osobama. Ministar Marin Piletić uručio je danas novih 38 ugovora udrugama, općinama i gradovima koji će pomoć u kući organizirati za građane u potrebi. Novost je i da se osim nezaposlenih žena sada mogu zaposliti i muškarci.

njega i skrb starije osobe

Njega starijih | Foto: Rawpixel

Nakon što je lani privremeno obustavljen, program ‘Zaželi’ ušao je u novu fazu, o čemu smo pisali ovdje. Novih 38 ugovora danas je uručio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Ugovori vrijedni više od 37 milijuna eura i sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda plus uručeni su udrugama, općinama i gradovima za starije i nemoćne osobe te osobe s invaliditetom o kojima će brinuti nezaposlene osobe.

Osim žena, sada se mogu zaposliti i muškarci

Projekt Zaželi provodi i Caritas Sisačke biskupije Foto: Caritas
'Zaželi' provodi i jedan Caritas: 'Projekt će obuhvatiti 180 starijih osoba i osoba s invaliditetom'

– Program ‘Zaželi’ je hrvatski patent kako prevenirati institucionalizaciju kada nema dovoljno kapaciteta za one koji žele smještaj u dom, a paralelno s tim kako jačati tržište rada i to posebice za one koji su dugotrajno bili nezaposleni, istaknuo je ministar Piletić.

Novim programom starijim i nemoćnim osobama u kućanstvu sada mogu pomagati i nezaposleni muškarci, a ne više samo žene. Novina je i da se ugovori u ovoj fazi programa potpisuju na tri godine, a ne na godinu dana ili šest mjeseci kao što je to bilo ranije.

– Važno nam da oni koji rade imaju sigurnost trogodišnjeg ugovora, a još je važnije da oni kojima oni pružaju uslugu pomoći u kući budu sigurni da neće tu uslugu dobivati nekoliko mjeseci ili godinu dana i onda čekati neki novi poziv, naglasio je Piletić.

Tri godine projekta kroz sredstva EU i Vlade

Razdoblje od tri godine bilo im je ključno, rekao je, a da bi to mogli isfinancirati nisu im bila dostatna sredstva od 130 milijuna eura koliko su planirali iz Europskog socijalnog fonda, jer je bilo gotovo 600 prijava. Intervencijom Vlade osigurano je dodatnih 286 milijuna eura, a Europska komisija je omogućila još dodatnih 110 milijuna eura.

Novim ugovorima pomoć u kući pruža se za 66.000 korisnika, uz zapošljavanje nekoliko tisuća žena i muškaraca.

– Kad se tome doda 18 novih centara za starije koji će biti građeni u svakoj županiji koja se prijavila na javni poziv, gdje će omogućiti više od 1.850 novih smještajnih kapaciteta i još oko 5.000 izvaninstitucijskih usluga, dobije se jedna puno šira slika, zaključio je Piletić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap