Novi potresi u Petrinji: Hrvati su osjetili preko 40 potresa u zadnja dva dana

Josip Mihaljević
30. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Seizmolozi upozoravaju da građani mogu očekivati niz potresa srednjeg intenziteta nakon jučerašnjeg od 6.2 po Richteru. Jutros su Petrinju zatresla minimalno tri nova potresa i to magnitude 4.7, 4.8 i 3.9 po Richteru.

petrinja potres

Foto: Youtube screenshot

Jutros je oko 6:16 sati nova serija potresa zatresla Hrvatsku. Seizmološka služba zabilježila je tri jača potresa s epicentrima blizu Petrinje. Magnitude su iznosile 4.7, 4.8 i 3.9 prema Richteru.

Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe, kazala je za Hrvatski radio da možemo očekivati daljnje potrese:

“Trest će se duže vrijeme, potres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti i jačih”, kazala je Ivančić.

Ivančić je kazala da je Petrinju pogodila ogromna količina manjih potresa te da se tlo trese gotovo svaku minutu.

EMSC: Hrvati osjetili preko 40 potresa u zadnja dva dana

Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) konstantno objavljuje nove podatke o potresima, a prije nekoliko minuta su napisali da su Hrvati u zadnjih 51 sat osjetili 43 potresa.

Jučer su objavili niz odgovora na pitanja koja su stigla iz Hrvatske. Kažu kako će, nažalost, popratni manji potresi potrajati tjednima. Evo kako oni vide seriju potresa u Petrinji.

Onaj prekjučerašnji u Petrinji bio je samo nagovještaj većega potresa koji je došao jučer.

“Takvi uvodni potresi događaju se u otprilike pet posto svih potresnih sekvenci u svijetu”, napisali su na svom Twitter profilu.

Na pitanje možemo li očekivati jače potrese, kažu da su šanse izrazito male, ali ne i nemoguće.

“U ogromnoj veličini slučajeva, nakon glavnog potresa slijedi serija manjih potresa koja opada s vremenom”, napisali su na Twitteru.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap