Novčana čestitka za Uskrs đakovačkim umirovljenicima, a stiže i još nekima

Jasmina Grgurić Zanze
7. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Stotine umirovljenika u Sisku satima su stajale u redu kako bi na gradskoj blagajni podignuli uskrsnicu već prvoga dana podjele. Ovu vrstu pomoći osigurali su još neki gradovi te manje općine, a dobre vijesti o isplati novčane pomoći starijim građanima povodom Uskrsa nastavljaju pristizati.

Foto: Ilustracija

Nakon što su iz 12 gradova još prošloga mjeseca za umirovljenike s njihova područja stigle dobre vijesti o isplati uskrsnica, one nastavljaju pristizati i iz još nekih krajeva Hrvatske. Na naš upit mnogi su odgovorili kako za ovu vrstu novčane potpore nemaju dovoljno sredstava u ovogodišnjem proračunu ili da već na druge načine pomažu starijim građanima. No, neki su, bilo iz želje da doista pomognu, bilo zbog sakupljanja političkih bodova, ipak pronašli način te posegnuli dublje u kasu. A tako će učiniti i grad Đakovo.

200 kuna sve do Uskrsa

“Grad Đakovo će povodom blagdana Uskrsa podijeliti uskrsnicu umirovljenicima koji imaju mirovinu do 2.000 kuna, u što se uračunava i zaštitni dodatak. Također će podijeliti novčanu pomoć svim građanima koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu s ovog područja.  Iznos novčane pomoći je 200 kuna u gotovini, a dijeliti se počinje ove srijede pa sve do Uskrsa, odnosno petka, 30. ožujka “- kaže Zdenka Papac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Đakova.

A uz Opatiju, Sisak, Zagreb, Samobor, Zadar, Osijek, Trogir, Ogulin, Čakovec, Našice, Belišće i Mursko Središće, kojima se sada pridružilo i Đakovo, pronašli smo još sedam gradova i općina koje će također isplatiti uskrsnicu umirovljenicima. Pritom, potrebno je ispuniti različite kriterije o visini mirovine.

U Slavonskom Brodu uskrsnica na zahtjev

Slavonski Brod jedan je od rijetkih gradova koji isplaćuju i uskrsnicu i božićnicu, za što je u proračunu 2018. godine osigurao 300 tisuća kuna. Tako će tamošnji umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna dobiti novčanu pomoć. Iznos potpore nije poznat, a za nju je potrebno predati zahtjev.

Financijska čestitka u Čemincu

A pomoć “djedovima i bakama” osigurala je i jedna malena osječko-baranjska općina, Čeminac koja će financijsku čestitku od čak 400 kuna svojim umirovljenicima dijeliti i ove godine, i to 30. ožujka od 17 sati u Međimurskom domu.

Ozalj daje 300 i 400 kuna

Za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 1.500 kuna, uskrsnice je osigurao i grad Ozalj. Ova jednokratna novčana pomoć, za koju se potrebno prijaviti u gradsku upravu, iznosi 300 kuna onima s mirovinom do 1.500 kuna, dok je za one čija ne prelazi 1.000 kuna osigurano 400 kuna. Zahtjev se može poslati i poštom ili mailom.

Uskrsnice umirovljenicima isplaćuju gradovi od Zadra do Osijeka

Sto kuna u Orahovici

Iz grad Orahovice danas su nam javili kako će i oni isplatiti uskrsnicu umirovljenicima u iznosu 100 kuna, pod uvjetom da im mirovina nije veća od 2.000 kuna, a ukoliko primaju i inozemnu mirovinu da im zbroj ne prelazi navedeni iznos. Isplata će biti od 19. do 23. ožujka.

U Štrigovi će iznos ovisiti o broju prijava

Općina Štrigova u Međimurskoj županiji cenzus je postavila na 2.000 kuna primanja, a umirovljenici koji ispunjavaju uvjet trebaju se prijaviti najkasnije do 20. ožujka kako bi ostvarili ovo pravo. Uskrsnice će biti isplaćene u Velikom tjednu, a njihov iznos još nije poznat jer će ovisiti o – broju prijavljenih i raspoloživim proračunskim sredstvima.

Stupnik cenzus postavio na 2.700 kuna

Međimurska općina Šenkovec dijelit će po 150 kuna umirovljenicima s mirovinom do 2.000 kuna, dok je općina Stupnik cenzus podignula na 2.700 kuna, a uskrsnice će dobiti i starije osobe koje nisu ostvarile pravo na mirovinu. To se odnosi na muškarce starije od 65 i žene iznad 60 godina. Uskrsnicu će dobiti i nezaposlene te osobe s invaliditetom, a svima će biti isplaćena putem pošte.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap