Donesena je i službena odluka: Poznata je stopa usklađivanja mirovina, evo koliko iznosi

Ana Kanazir
28. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Službenu odluku o stopi usklađivanja danas je donio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na sjednici Upravnog vijeća. Tako će se mirovine usklađivati po stopi od 4,19 posto, a aktualna vrijednost mirovine od 1. siječnja iznosi 12,26 eura. Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u travnju, s razlikom za siječanj i veljaču.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Stopa usklađivanja mirovina se određuje svake godine i to dva puta, 1. siječnja i 1. srpnja. Dok se u srpnju radilo o rekordnom usklađivanju od 8,42 posto, o čemu smo pisali ovdje, siječanjsko usklađivanje će biti po stopi od 4,19 posto, kako je odlučeno na 35. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Računanje eura
Usklađivanje mirovina: Analitičar izračunao za koliko posto će se mirovine povećati

Usklađivanje manje od očekivanog

Kao što smo već pisali ovdje, analitičar Željko Šemper je izračunao kako će se mirovine usklađivati po stopi od 4,26 posto, ali nažalost, ova će stopa zapravo biti manja. Naime, stopa povećanja aktualne vrijednosti mirovine (AVM) od 1. siječnja iznosi 4,19 posto, odnosno novi AVM iznosi 12,26 eura.

– Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 % stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 % stope promjene prosječne brutoplaće.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 % stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 % stope promjene prosječne brutoplaće. Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 %, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 % stope promjene prosječne brutoplaće, tako da stopa usklađivanja od 1. siječnja 2024. iznosi 4,19 %, objasnili su iz HZMO-a.

Ipak, sadašnji model usklađivanja bi od srpnja mogao biti nešto drugačiji. Naime, ako se rezultat pregovora ministra Piletića i umirovljeničkih udruga na Nacionalnom vijeću potvrdi u zakonskoj proceduri Vlade i Hrvatskog sabora, od 1. srpnja 2024. sadašnji model usklađivanja u omjeru 70:30 bi se povećao na 85:15, o čemu smo pisali i ovdje.

Donesene su još neke odluke

Osim toga, na spomenutoj sjednici je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja, a ona tako iznosi 12,64 eura. Također, osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 280,96 eura, dok faktor osnovne mirovine iznosi 0,75.

Donesena je i Odluka o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za godinu 2024., koja se od 1. siječnja 2024. određuje u svoti od 339,54 eura mjesečno i Odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu odnosno zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu 2023. koja će se primjenjivati za izračun mirovina ostvarenih od 1. siječnja 2024.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap