Nova skupina umirovljenika usklađivanjem prelazi cenzus za dopunsko, što čekaju ministri?

Josip Mihaljević
20. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Mirovine se usklađuju dva puta godišnje, a sve većem broju umirovljenika blagi rast mirovina predstavlja problem. Zašto? Zato što će prijeći censuz  oslobađanja plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja te će za tu uslugu morati izdvajati 840 kuna godišnje. Ministar je još u kolovozu prošle godine obećao da se radi na tom problemu, a novo usklađivanje je iza ugla. Što se čeka?

pavić i kujundžić

Foto: Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić | Youtube screenshot

Silvano Hrelja je ponovno ovoga tjedna u Saboru pozvao Vladu da povećaju cenzus za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Cenzus se nije mijenjao od 2004. godine, a iznosi 1.516 kuna za člana obitelji tj. 1.936 kuna za samce. U taj cenzus ne ulazi samo iznos mirovine nego i sve vrste socijalne pomoći koje umirovljenik može ostvariti.

Problem je postao iznimno vidljiv prošle godine nakon lipanjskog usklađivanja mirovina, kada je desetak tisuća umirovljenika prešlo spomenuti cenzus za nekoliko kuna. Time su izgubili pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje, a ono će ih koštati 70 kuna mjesečno tj. 840 kuna godišnje.

Usklađivanje mirovina tek oko 1 posto

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova
Zbog par kuna veće mirovine gube besplatno dopunsko, Vlada traži rješenje!

U to vrijeme se u Saboru vodila rasprava o mirovinskoj reformi, a na novonastali problem ministar Pavić je odmah obećao da će u dogovoru s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem reagirati.

Stotinjak dana nakon, u studenom, Hrelja ih je upozorio da je sto dana prošlo i da nisu učinili ništa po tom pitanju.

Dvjestotinjak dana nakon, ovih dana, Hrelja je ponovno pozvao Vladu da podigne cenzus.

“Približava nam se ožujak kada bi trebalo biti ponovno usklađivanje mirovina i vjerojatno će se mirovine uskladiti za oko jedan posto. Vjerojatno će to biti 30-ak kuna na prosječnu mirovinu, međutim i s tim povećanjem odnosno usklađivanjem više desetaka tisuća umirovljenika prijeći će cenzus koji stoji još od 2004. godine i iznosi 1.516 kuna za člana obitelji, odnosno 1936 kuna ako osoba živi samostalno”, izjavio je Hrelja u sabornici.

Pavić: “Rješavamo to pitanje”

Umirovljenici u 2019. ušli bez povećanog cenzusa za besplatno dopunsko, ministar i dalje samo obećava

Početkom 2019. godine, ministra Pavića su pitali gdje je zapelo s rješavanjem tog problema, budući da povećanje cenzusa ne bi trebalo biti toliko kompliciran posao.

Spominjao je “indeksiranje cenzusa” i vjeruje kako bi se time proširio broj korisnika kojima bi država plaćala dopunsko osiguranje. Ovoga puta je za ‘pomoć’ u rješavanju problema, osim ministra zdravstva, uključio i ministra financija Zdravka Marića.

Hrelja, s druge strane, predlaže konkretne brojke oko povećanja cenzusa. Stav HSU-a je da bi se on trebao podići na 1.800 kuna po članu obitelji, odnosno 2.200 kuna za samce.

“To bi bilo nešto skuplje za proračun, ali dobit za građane”, izjavio je.

 

Copy link
Powered by Social Snap