Umirovljenicima se u rujnu sprema najveće usklađivanje mirovina u povijesti države!

Josip Mihaljević
20. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Redovito usklađivanje mirovina u rujnu trebalo bi biti najveće u povijesti države. Dosadašnji rekord drži druga polovica 2008. godine kada je iznosilo 4,05 posto, a u rujnu ove godine moglo bi iznositi 5,75 posto. Na prosječnu mirovinu od 2.701 kunu takvo usklađivanje donosi 155 kuna “povišice”. Kao i uvijek, prognoze nam je dostavio bivši saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper.

kune i euri

Josipa Vrankulj | bauštela.hr

Usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine vrlo vjerojatno će oboriti rekord iz 2008. godine kada je iznosilo 4,05 posto. Iako je još uvijek rano za prognozirati, trenutačno dostupni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na to da bi usklađivanje trebalo iznositi 5,75 posto. Na prosječnu mirovinu od 2.701 kunu rast bi bio oko 155 kuna. Tako u ovom trenutku pokazuje projekcija HSU-ovog veterana Željka Šempera koji već dulji niz godina prati službene podatke i prognozira usklađivanje mirovina.

trgovina
Inflacija produbljuje siromaštvo: Zbog nje ćete praktički izgubiti jednu cijelu mirovinu

Ako vas je ova prognoza slučajno uveselila, slijedi hladan tuš. Glavni motor rasta ovog usklađivanja bit će inflacija koja nikako nije dobra za ljude s niskim prihodima, a to su u Hrvatskoj u prvom redu umirovljenici. Godišnja inflacija u travnju u odnosu na prošlogodišnji travanj dosegnula je 9,4 posto, a kada zbrojimo prvo ovogodišnje usklađivanje (2,24 posto) i hipotetskih 5,75 posto dolazimo do tek 8 posto rasta. Prevedeno – kupovna moć će vam čak i u slučaju ovakvog usklađivanja biti manja nego prošle godine.

S druge strane, inflacija u narednim mjesecima može dodatno ubrzati, a statistiku o rastu plaća u narednim mjesecima ući će i povećanje osnovice plaća u javnom sektoru. Prevedeno, umirovljenike bi moglo dočekati još povoljnije usklađivanje od 5,75 posto, no za konačni postotak treba pričekati sredinu kolovoza. Isplata se očekuje u rujnu.

Šemper dodaje kako bi se u vremenima visoke inflacije, kada je ona veća od 5 posto, usklađivanje mirovina trebalo provoditi kvartalno. Usklađivanja bi tada bila nešto manja, ali češća. U protivnom umirovljenici usklađivanje temeljem rasta cijena na račune dobiju s odgodom od 8-9 mjeseci od kada su nastupila poskupljenja pa im usklađene mirovine – čim ih prime, pojede inflacija koja protekle pola godine iz mjeseca u mjesec ubrzava.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap