Nova predizborna anketa: HDZ više nije prvi izbor birača

Josip Mihaljević
8. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Manje od mjesec dana dijeli nas od parlamentarnih izbora, a najnovije ankete pokazuju da je HDZ izgubio vodstvo u anketama. SDP je sada prva stranka, a narastao je i Škorin Domovinski pokret. Drugi je ovo preobrat HDZ-a i SDP-a oko vodećeg mjesta u anketama unazad nekoliko mjeseci.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

HDZ više nije prvi izbor birača u Hrvatskoj, pokazuje najnovije mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, piše rtl.hr.

HDZ jako pao, Škoro narastao za 3 posto

Za HDZ i SDP najčešće glasuju umirovljenice starije od 70 godina

Da se izbori održavaju ovih dana, Restart koalicija osvojila bi najviše glasova (27,2 posto). Blagi je to pad od 0,6 posto u odnosu na prijašnji mjesec, ali su svejedno na prvom mjestu jer je HDZ pao s prošlomjesečnih 30,2 posto na čak 26,6 posto podrške birača. Treba uzeti u obzir da je anketa rađena prije nego što je Restart koaliciji pristupio očekivani koalicijski partner IDS.

Treća i jedina preostala stranka u državi koja prelazi izborni prag jest Domovinski pokret Miroslava Škore kojeg bi odabralo 13,5 posto ispitanika, tri posto više nego prije mjesec dana. Njima su se pridružili Suverenisti, Blok za Hrvatsku, BURA i Stranka umirovljenika.

Borba manjih stranaka

HRejting
HRejting: Izbori će biti neizvjesni, HDZ i SDP dijeli jedan postotni bod

Most je unatoč zvučnim pojačanjima ostao na 4,1 posto podrške, a nakon njih slijedi platforma “Možemo!” (2,4 posto podrške) te Stranka s imenom i prezimenom (1,9 posto podrške), a tu je i koalicija Fokusa i stranke Pametno (1,8 posto podrške).

Ispod toga imamo Živi zid (1,7 posto), Stranku Ivana Pernara (1,4 posto), HNS (1,1 posto), te BM365 i Demokrate-Laburiste, a obje opcije osvajaju po jedan posto glasova.

Neodlučnih birača je 11,9 posto što znači da do samih izbora možemo očekivati još više promjena.

Plenković najpozitivniji, Milanović najnegativniji

plenković
Plenković: Rasle su mirovine, minimalna plaća, prosječna plaća - bolji smo nego 2016.

Najpozitivniji političar i ovoga mjeseca jest Andrej Plenković  19,4 posto, a slijedi ga Zoran Milanović s 15,3 posto podrške. Obojica unatrag mjesec dana bilježe pad.

U kategoriji najpozitivnijeg političara titulu je ipak odnio “Nitko” sa 17,8 posto odgovora, a još 11,3 posto ispitanika nije znalo odgovoriti na pitanje tko je najpozitivniji političar.

Na istom mjestu, ali u obrnutim pozicijama nalaze se na popisu najnegativnijih političara. Zoran Milanović u toj kategoriji vodi sa 14,8 posto, a u stopu ga prati premijer Plenković s 14,7 posto najviše odabira. Tu su još Milan Bandić (12,1 posto) i Davor Bernardić (9,3 posto).

Istraživanje je provedeno od 2. do 5. lipnja na uorku od 1.300 ispitanika po modelu da je cijela država jedna izborna jedinica.

Nova predizborna anketa: HDZ više nije prvi izbor birača
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap