HRejting: Izbori će biti neizvjesni, HDZ i SDP dijeli jedan postotni bod

Josip Mihaljević
21. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

HRT je u jučerašnjem dnevniku objavio najnoviju predizbornu anketu HRejting. I dalje samo tri stranke prelaze izborni prag, a razlika između SDP-a i HDZ-a je samo jedan postotni bod.

HRejting

Foto: HRT screenshot

HRT je u jučerašnjem Dnevniku objavio najnovije rezultate istraživanja HRejting koje daju uvid u šanse političkih stranka na predstojećim parlamentarnim izborima. Istraživanje je od 15. do 18. svibnja za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1.400 ispitanika. Statistička pogreška je +/- 2,62 posto.

Gužva na vrhu, gužva na dnu

CRO Demoskop: HDZ i SDP rastu, samo tri stranke prelaze izborni prag

Da se izbori održavaju ove nedjelje najviše glasova dobio bi HDZ (29,7 posto), ali ih u stopu prati SDP (28,7 posto). Jedina preostala stranka koja prelazi izborni prag jest Domovinski pokret Miroslava Škore (9,3 posto).

Prvi ispod praga je Most (4,3 posto), a čitav niz preostalih stranaka teško može računati na dobar izborni rezultat.

HSS (dio koalicije Restart) uživa podršku od 2,2 posto birača, dok su preostale stranke koje su bile uključene u istraživanje ispod dva posto podrške:

 • Pametno 1,7 posto
 • IDS 1,6 posto
 • HNS 1,4 posto
 • HSU 1,1 posto (koalicija Restart)
 • BM365 – 1 posto
 • Stranka Ivana Pernara – 0,9 posto
 • Glas – 0,8 posto (koalicija Restart)
 • Živi zid – 0,8 posto
 • Stranka s Imenom i Prezimenom – 0,7 posto
 • Neovisni za Hrvatsku – 0,6 posto
 • Hrvatski suverenisti – 0,6 posto
 • HSLS – 0,6 posto

Tko raste, a tko pada?

[KOMENTAR] Prvo su vas stavili pod ključ, a sada će vas pozvati da glasate na izborima

Zanimljivo je pogledati i kako su se stvari promijenile u proteklih mjesec dana. Popuštanjem epidemije blago se smanjila podrška vladajućem HDZ-u. U odnosu na prošli mjesec, slabiji su za 0,2 posto.

SDP je narastao za 1,3 posto, Škoro je rastao 0,1 posto, a Most 0,4 posto.

Zanimljivo, u odnosu na prošli mjesec narastao je broj neodlučnih birača. Sada ih je točno 12 posto (rast od 1,4 posto). Velik broj neodlučnih birača nije toliko neobičan jer su izbori za 45 dana, a bit će zanimljivo vidjeti kako će manje stranke pristupiti tom bazenu birača, odnosno kako će ih primamiti na svoju stranu.

Kako stoje stranke u pojedinim regijama?

podolnjak selak raspudić
Što se događa s Mostom? Istaknuti članovi stranke odlaze, a oni predstavljaju pojačanja

U četiri najjužnije županije pobjedu bi odnio HDZ, a tamo bi dobili čak 40,7 posto potpore. Iza njih je SDP s 19,8 posto potpore, a izborni prag bi još prešli Most (9,9 posto) i Domovinski pokret (6,8 posto).

HDZ uzima Dalmaciju, ali zato SDP uzima sjeverni Jadran (34,4 posto). HDZ u toj regiji podržava 24 posto birača, a izgledni postizborni koalicijskih partner lijeve opcije IDS osvaja pristojnih 14,6 posto glasova.

HDZ ima blagu prednost nad SDP-om u Slavoniji i Baranji. HDZ bi tamo biralo 27,1 posto, a SDP 24,1 posto birača. U toj regiji je ujedno najviše popularan i Domovinski pokret koji osvaja 19,9 posto glasova.

U središnjoj Hrvatskoj očekuje se pobjeda HDZ-a (35,6 posto), a slijede SDP (24,1 posto) i Most (6,9 posto).

Sjever zemlje je tradicionalna utvrda SDP-a (41,4 posto), a slijede HDZ (26,6 posto) i Domovinski pokret (6,2 posto).

Posljednja regija jest Zagreb i okolica, a tu se vidi tek blaga prednost SDP-a (29,8 posto) nad HDZ-om (25,2 posto). Također, u toj regiji Domovinski pokret osvaja pristojnih 10,1 posto glasova. Zanimljivo, Bandićeva stranka čak ni u ovoj regiji ne bi prešla izborni prag.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap