Za HDZ i SDP najčešće glasuju umirovljenice starije od 70 godina

Jasmina Grgurić
14. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Prema posljednjem istraživanju u listopadu, Plenkovićev HDZ ima 27,4 posto potpore birača, a Bernardićev SDP 24,3 posto. Osim glasova, istraživanja bilježe i obilježja ispitanika prema dobi, spolu, obrazovanju i mjestu stanovanja. Njihovom analizom dolazi se do slike tipičnog birača. Ukratko, za obje velike stranke najčešće glasuju žene starije od 70 godina. No, ipak postoje određene razlike.

Andrej Plenković i Davor Bernardić (Snimak zaslona/Youtube)

Tipični birači HDZ-a i SDP-a žene su starije od 70 godina. Dob i spol zajednički su i jednima i drugima, no neke razlike ipak postoje. Naime, Andreju Plenkoviću bi glas najprije dala umirovljenica iz Dalmacije koja nije završila ni osnovnu školu te se svrstava u desni centar, dok bi Davora Bernardića podržala žena iste dobi iz Istre ili Primorja sa završenim fakultetom i ljevičarskim svjetonazorom. Tipični birač zapravo je onaj najčešći, a to su u oba slučaja starije žene.

Više od 60 posto starijih od 60 bira ove dvije stranke

HDZ ima najveću potporu među populacijom starijom od 70 godina u kojoj ga podržava 33,3 posto ispitanika. Potom slijede oni od 60 do 69 godina s potporom od 29,3 posto i pedesetogodišnjaci s podrškom od 27,7 posto. U populaciji mladih, od 18 do 29 godina podržava ih 27 posto, dok najmanji rejting imaju među ljudima “srednjih godina”. U populaciji tridesetogodišnjaka ona iznosi 23,4 posto, a u populaciji četrdesetogodišnjaka još je manja, 22,1 posto. Pokazuje to analiza istraživanja CRO Demoskop za RTL provedena među doduše samo 1.300 građana.

Među građanima starijima od 70 godina, SDP ima 32,5 posto glasova, a među onima u 60-ima 31,9 posto. U dobnoj skupini od 50 do 59 godine potpora im je 25,4 posto, a 21,5 posto imaju među osobama u tridesetima. Najlošije kotiraju među mladima između 18 i 29 godine sa samo 19,8 posto te u skupini od 40 do 49 godina sa jako niskih 12,5 posto.

Bez osnovne škole nitko za SDP, čak 62 posto za HDZ

Kada je riječ o razini obrazovanja, oni s nižom biraju radije HDZ, a oni s višom SDP. Čak 62,5 posto birača koji nisu završili osnovnu školu biraju Andreja Plenkovića. Potpora onih sa završenom samo osnovnom školom je 40 posto. Glas bi im dalo 23,4 posto onih koji su završili srednju školu, dok bi kod visokoobrazovanih taj postotak iznosio 22 posto.

Kolinda, Škoro ili Milanović: Novo istraživanje otkriva tko će biti predsjednik

S druge strane, među ispitanima bez osnovne škole nitko ne podržava SDP, dok ih sa osnovnom školom tu stranku podržava 15,6 posto. Najveću potporu od 29,7 posto SDP ima među visokoobrazovanim biračima te 26,3 posto onih sa srednjom.

Prema podneblju, najviše birača HDZ-a stanuje u Dalmaciji, 38,8 posto, a oko 35 posto ih je iz Slavonije te jednako toliko središnje i gorske Hrvatske. Najmanja podrška stiže iz Istre i Primorja, svega 11,5 posto. Upravo iz tih krajeva SDP bira najviše stanovnika, čak 42,6 posto.

 

Za HDZ i SDP najčešće glasuju umirovljenice starije od 70 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap