Nova osobna iskaznica postat će i zdravstvena: Evo koje promjene dolaze za dva mjeseca

Josip Mihaljević
25. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska je u zadnjih nekoliko godina poprilično eksperimentirala sa svojstvima osobnih iskaznica, a sada se ide korak dalje. Nova osobna iskaznica postat će i zdravstvena, a građani će uz iskaznicu moći instalirati e-osobnu na mobitel.

osobna iskaznica

Foto: mup.hr

U kolovozu počinje “nova era osobne digitalne identifikacije”, piše Jutarnji list. Česte promjene na osobnim iskaznicama proteklih godina idu prema svojoj kulminaciji, a novi model treba bi biti “2u1”, odnosno, osobna iskaznica ujedno će važiti i kao zdravstvena iskaznica. Osim u novčaniku, nove osobne ćemo moći imati na mobitelima putem aplikacije e-osobna.

Zakon o novoj osobnoj iskaznici donesen je u prosincu prošle godine, a MUP je u javnu raspravu uputio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica – ukratko, za nešto više od dva mjeseca stižu nam najmodernije osobne iskaznice u povijesti države.

Osobna iskaznica kao aplikacija na mobitelu

osobna iskaznica
EU kaže da naše osobne iskaznice nisu sigurne, morat ćemo po nove koje imaju otiske prstiju

Nove osobne iskaznice imat će beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu. Građani će s novim osobnim iskaznicama moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta.

Na poleđini osobne iskaznice omogućen je prostor za upis matičnog broja obveznog zdravstvenog osiguranja pa će služiti i kao zdravstvena iskaznica. Što se tiče dopunskog zdravstvenog osiguranja, to je stvar Ministarstva zdravstva koje tek treba donijeti odluku o tomu.

U beskontaktnom čipu nove osobne iskaznice bit će pohranjen i identifikacijski certifikat koji služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica, a njime ćemo moći pristupati raznim elektroničkim uslugama. S novom osobnom ćemo putem interneta moći preuzeti besplatnu aplikaciju koja će služiti kao osobna iskaznica na mobitelu.

Vrijedit će pet godina, mijenja se i izgled

osobna iskaznica
Opet se mijenja osobna iskaznica, ovoga će puta imati opipljive koristi

Nova osobna iskaznica imat će i drugačiji izgled, a ima i novih pravila za starije. U prosincu prošle godine podignuta je dob za izdvajanje tzv. trajnih osobnih iskaznica (iskaznice koje nemaju rok trajanja), a njih ćete moći nabaviti s navršenih 70, umjesto 65 godina.

Plan je na kraju u novu osobnu iskaznicu spojiti i vozačku dozvolu, no to u ovom trenutku još nije moguće jer postoje problemi u pravnoj provedbi. Jedan od problema je u slučaju čestih prekršaja oduzimanje vozačke dozvole, što se u slučaju spajanja s osobnom iskaznicom ne bi moglo napraviti jer bi prekršitelj u tom slučaju ostao bez glavnog identifikacijskog dokumenta.

Spajanje je ipak moguće i to kada bi se u dokument ugradio čip koji bi policiji omogućio da iz osobne iskaznice iščita sve potrebne podatke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap