Opet se mijenja osobna iskaznica, ovoga će puta imati opipljive koristi

Josip Mihaljević
4. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj će se opet mijenjati osobna iskaznica, a građanima bi trebale donijeti nove mogućnosti. Nove iskaznice će praktički u potpunosti moći zamijeniti putovnicu.

osobna iskaznica

Foto: mup.hr

Danas su u Saboru raspravljene konačne izmjene Zakona o osobnoj iskaznici.

Nove osobne iskaznice praktički će u potpunosti zamijeniti putovnice, a moći će se koristiti u svim državama, ne samo članicama Europske unije, kazao je u petak državni tajnik u MUP-u Žarko Katić, piše N1 televizija.

Starijima od 70 iskaznice će vrijediti 40 godina

osobna iskaznica
Provjerite ovaj detalj na osobnoj, inače biste mogli imati velikih problema

Katić nije precizirao cijenu novih osobnih iskaznica, ali je obećao da će se raditi na tomu da bude što povoljnija.

Cijena u redovnom postupku sada iznosi 79,50 kuna, a jeftinija je za djecu do 5 godina (60 kuna) i starije od 65 (49,50 kuna).

Glavni razlog izmjena jest jačanje sigurnosti osobnih iskaznica, kazao je Katić, koji je potvrdio da će i nove iskaznice vrijediti pet godina. No, one koje se izdaju osobama starijim od 70 ili više godina, vrijedit će čak 40 godina. U ranijem zakonu dobna granica za mogućnost izdavanja osobnih iskaznica s dužim rokom trajanja bila je 65 ili više godina života.

Izgledat će drugačije

Ružica Vuković iz Domovinskog pokreta pitala je zašto država svojim građanima stvara nepotrebne troškove svakih pet godina, kada europska uredba govori da je pet godina najkraći, a 10 godina najduži rok trajanja iskaznica.

Zastupnik Mario Kapulica (HDZ) odgovorio joj je da je to učinila Estonija koja je morala u kratkom roku morala mijenjati 600 tisuća iskaznica svojih građana, a objasnio je kako se to pokazalo nevaljalim što se tiče sigurnosti i brzine.

Nove osobne iskaznice imat će drugačiji izgled, a stvorit će se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti osobnih iskaznica i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a već danas se mogu koristiti na računalima.

Opet se mijenja osobna iskaznica, ovoga će puta imati opipljive koristi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap