EU kaže da naše osobne iskaznice nisu sigurne, morat ćemo po nove koje imaju otiske prstiju

Josip Mihaljević
18. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska će za dvije godine početi izdavati nove osobne iskaznice. One će imati čip s fotografijom i otiscima prstiju vlasniika. Tako je izglasao Europski parlament početkom travnja, a sve u svrhu povećavanja sigurnosti dokumenata.

osobna iskaznica

Foto: mup.hr

Po važećim pravilima, osobne iskaznice koje danas imamo su u redu. Međutim, prema novom prijedlogu Europskog parlamenta, koji čeka potvrdu Europskog vijeća, i nisu baš sigurne i morat će u izmjenu, piše telegram.hr.

“Osobne iskaznice koje RH sada izdaje ne ispunjavaju u potpunosti uvjete iz Prijedloga Uredbe, prvenstveno jer se na elektronički nosač podataka u hrvatskim osobnim iskaznicama ne pohranjuju fotografije i otisci prstiju”, kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Prema prvim procjenama, nove osobne iskaznice članice EU će morati početi izdavati za dvije godine.

Moći ćete ih zamijeniti kada vam isteknu stare, osim…

Većina dokumenata neće morati ići u hitnu zamjenu, bit će ih dovoljno zamijeniti kada vam isteknu stare osobne iskaznice.

No, budući da se starijima od 65 godina izdaju osobne iskaznice bez roka važenja, postavlja se pitanje kako će i kada stariji građani morati po nove dokumente kada se Uredba konačno usvoji.

Prema tumačenju MUP-a, to će ponajprije ovisiti o tomu koliko godina će osoba imati u trenutku stupanja odredbe na snagu. Svi koji će tada biti mlađi od 70 godina morat će staru osobnu zamijeniti novom, bez obzira što im stara nije istekla. Za to će imati rok od čak deset godina.

Ako u trenutku stupanja Uredbe na snagu budete stariji od 70, nećete morati po nove dokumente, jer MUP smatra da takve osobne iskaznice zadovoljavaju minimalne standarde. Stoga, svi stariji od 70 godina u trenutku stupanja Uredbe na snagu bit će izuzeti od obaveze da mijenjajju osobnu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap